El caiman nan de Schneider
Altres / 2026
Es poden trobar molts animals diferents que viuen als llacs. Des de peixos i granotes fins a serps i tortugues, la varietat és sorprenent.
Els biomes d'aigua dolça cobreixen al voltant d'una cinquena part de la superfície terrestre i generalment són molt baixos en sal (al voltant de l'1% o menys) o manquen completament de sal. Hi ha dos tipus de biomes d'aigua dolça: rius i rierols, i estanys i llacs.
Els estanys i els llacs varien de mida i estan dispersos per tot el món. La profunditat mitjana d'un estany o llac és d'uns 10 peus. Estanys i llacs acullen moltes espècies d'animals diferents que no corren el perill de ser arrossegats pels corrents. Insectes, ocells, granotes, amfibis, tortugues i uns 700 espècies de peixos es pot trobar en hàbitats d'aigua dolça.

L'Axolotl ( Ambystoma mexicanum ) és un amfibi únic que es pot trobar a Mèxic. Sovint se l'anomena 'Peix que camina mexicà'.
L'Axolotl és membre de la família de les salamandres i està molt relacionat amb la salamandra tigre. Té diverses característiques úniques que el distingeixen d'altres amfibis. És un dels animals nacionals de Mèxic.
Els axolotls són originaris del llac Xochimilco a la Ciutat de Mèxic, però ara es poden trobar als zoològics i aquaris de tot el món.

Els ànecs també s'anomenen 'aus aquàtiques' perquè normalment es troben en llocs on hi ha aigua com estanys, rierols i rius.
Els ànecs estan relacionats amb les oques i els cignes Família Anatidae . Els ànecs de vegades es confonen amb diversos tipus d'ocells aquàtics no relacionats amb formes similars, com ara lloms o magrossos i fotges.
Els ànecs es troben a zones humides, aiguamolls, estanys, rius, llacs i oceans. Això és perquè als ànecs els encanta l'aigua. Algunes espècies d'ànecs migren o recorren llargues distàncies cada any per reproduir-se. Els ànecs solen viatjar a zones més càlides o on l'aigua no es congela perquè puguin descansar i criar les seves cries. La distància pot estar a milers de quilòmetres. Els ànecs es troben a tot el món excepte a l'Antàrtida, que és massa freda per a ells.

El martí pescador comú (Alcedo atthis), és un dels ocells més brillants i interessants de Gran Bretanya. Els martins pescadors estan molt estesos, especialment al centre i el sud d'Anglaterra, cada cop menys freqüents més al nord, però, després d'alguns descensos el segle passat, actualment estan augmentant la seva distribució a Escòcia.
Els martins pescadors es troben en aigües tranquil·les o lent, com ara llacs, canals i rius a les zones baixes. A l'hivern, alguns individus es desplacen als estuaris i a la costa. De tant en tant poden visitar estanys de jardí de mida adequada.

El cigne de la tundra (Cygnus columbianus) és un petit cigne amb dos tàxons que es troben a l'hemisferi nord. Sovint es considera que aquests tàxons són la mateixa espècie, però de vegades es divideixen en dues espècies: el cigne de Bewick (Cygnus bewickii) i el cigne xiulador (C. columbianus). El cigne de Bewick es troba al Paleàrtic, a gran part d'Euràsia i el nord d'Àfrica. El cigne xiulador es troba al Neàrtic, a Amèrica del Nord.
Els cignes de la tundra estan molt estesos i són originaris de parts d'Amèrica del Nord, Europa, Àsia, Àfrica i el Carib. El cigne de Bewick es troba a gran part d'Euràsia i el nord d'Àfrica, mentre que el cigne xiulador es troba a Amèrica del Nord. Com el seu nom indica, els cignes de la tundra es reprodueixen a la tundra de l'Àrtic i el subàrtic, on habiten piscines, llacs i rius poc profunds. Els cignes de la tundra són una espècie migratòria.

El Cranc de riu d'urpes blanques (Austropotamobius pallipes) és un cranc de riu d'aigua dolça europeu en perill d'extinció i l'única espècie de cranc de riu nativa de les illes Britàniques. També es coneix com el cranc de riu de l'Atlàntic. El cranc de riu d'urpa blanca es troba des de la península balcànica fins a Espanya i arriba al seu límit nord a Gran Bretanya i Irlanda, on també té la seva major densitat de població.
El cranc de riu d'urpes blanques està classificat com a 'vulnerable' a la llista de la UICN.

La granota comuna (Rana temporaria) també es coneix com a granota comuna europea o granota marró comuna europea. La granota comuna es troba a gran part d'Europa fins al cercle polar àrtic. La granota comuna també es pot trobar a Irlanda i és l'única granota que s'hi troba.
Les granotes comunes són en gran part terrestres fora de l'època de reproducció i es poden trobar als prats, jardins i boscos. Les granotes comunes hibernen i es reprodueixen a bassals, estanys, llacs i canals, caus fangosos i també poden hibernar en capes de fulles en descomposició i fang al fons de les basses. El fet que puguin respirar a través de la pell els permet romandre sota l'aigua durant períodes de temps molt més llargs quan estan hivernant.

De les sis espècies de flamencs del nostre planeta, el flamenc major (Phoenicopterus roseus) és el membre més comú i estès de la família dels flamencs.
El flamenc major és un ocell limícoles de colors fàcilment identificable i sovint es troba reunit amb el flamenc menor als grans llacs salats d'Àfrica. Aquests famosos ocells rosats es poden trobar a les regions càlides i aquòtiques de molts continents i també es troben a Àsia a les regions costaneres de l'Índia i Pakistan, Amèrica Central, Amèrica del Sud, el Carib i el sud d'Europa. Quan els flamencs s'agrupen, se'ls coneix com a 'colònia' o 'estand'.
Els parents més propers al flamenc major són el flamenc xilè, el flamenc del Carib i el flamenc menor. No hi ha subespècies del flamenc major.

La palada (Anas clypeata) és un ànec que es pot trobar a moltes parts del món. És un ànec de mida mitjana, i els mascles són fàcilment reconeixibles pels seus caps i pit de color verd brillant. Utilitzen el bec en forma de pala per filtrar els aliments de l'aigua i són coneguts pel seu estil de natació elegant.
Les palas es poden trobar a estanys, llacs i aiguamolls, i sovint es veuen nedant en parelles o en petits grups.

La llúdriga europea (Lutra lutra) també es coneix com a llúdriga de riu euroasiàtica, llúdriga comuna i llúdriga del vell món. És membre europeu de la Mustèlids o la família de la mostela i és típic de les llúdrigues d'aigua dolça. La llúdriga europea és l'espècie de llúdriga més distribuïda i àmpliament estesa per Europa. Es creu que la llúdriga està extinta a Liechtenstein, els Països Baixos i Suïssa.
Ara les llúdrigues són molt comunes a la costa de Noruega i al nord de Gran Bretanya, especialment les Shetland, on hi ha el 12% de la població reproductora del Regne Unit.
La dieta de les llúdrigues consisteix principalment en peixos, però també pot incloure ocells, insectes, granotes, crustacis i petits mamífers. Aquest mamífer oportunista pot habitar qualsevol massa d'aigua dolça no contaminada, inclosos llacs, rierols, rius i estanys, sempre que hi hagi un bon subministrament d'aliment. Les llúdrigues també poden viure al llarg de la costa en aigua salada, però necessiten un accés regular a aigua dolça per netejar el seu pelatge.

L'oca de les neus (Anser caerulescens) és una espècie d'oca originària d'Amèrica del Nord. Es reprodueix al nord de la línia forestal a Groenlàndia, Canadà , Alaska i l'extrem nord-est de Sibèria, i passen l'hivern a les zones càlides de Amèrica del nord des del sud-oest de la Colúmbia Britànica a través de parts del Estats Units a Mèxic.
Aquest ocell pertany al gènere Anser i a la família Anatidae . Existeixen varietats tant blanques com fosques d'aquesta oca, i aquesta última sovint es coneix com a oca blava. El nom d'oca de les neus deriva del plomatge típicament blanc.
L'oca de les neus s'alimenta d'arrels, fulles i herbes, utilitzant les seves factures per desenterrar arrels al fang espès. Els seus depredadors més comuns són les guineus àrtiques i els ocells semblants a les gavines anomenats jaegers. Solen nidificar en colònies i viatgen en grans ramats formats per moltes unitats familiars.

La serp de boca de cotó (Agkistrodon piscivorus) és una espècie de serp verinosa a la subfamília Crotalinae de la família Viperidae. Originari del sud-est dels Estats Units, és l'únic escurçó semiaquàtic del món i es pot trobar dins o prop de l'aigua. Són grans i de cos pesat, arribant fins a 42 polzades de llarg.
Les boques de cotó es troben principalment als pantans, aiguamolls, aiguamolls i sèquies de drenatge de les planes costaneres occidentals, però també es poden trobar als rius i llacs. Com que són semiaquàtics, es poden trobar tant a la terra com a l'aigua.

Les garses són ocells de coll llarg i potes llargues de la família dels Ardeidae. Hi ha almenys 64 espècies, encara que algunes de les quals s'anomenen garcetes o bergueres en lloc de garses. Es divideixen en tres subfamílies: Tigriornithinae, Botaurinae i Ardeinae.
Sovint es confonen les garses amb les garcetes; les garcetes no formen un grup biològicament diferent de les garses, i solen rebre un nom diferent perquè són principalment blanques, especialment en l'època de reproducció. Malgrat això, les garses i les garces poden aparèixer en el mateix gènere junts.
Les garses es troben a tot el món, a tots els continents excepte a l'Antàrtida. Són aus d'aigua dolça i costaneres que solen residir al voltant d'aiguamolls, llacs i estanys. La majoria de les espècies són almenys parcialment migratòries.

El salmó rei (Oncorhynchus tshawytscha), també conegut com el salmó Chinook, el salmó Quinnat, el Tsumen, el salmó de primavera, el porc cromat, el salmó Blackmouth i el salmó Tyee, és l'espècie més gran de salmó del Pacífic del gènere Oncorhynchus. També és el membre més gran d'aquest gènere.
Aquest peix és originari de l'oceà Pacífic nord i dels sistemes fluvials de l'oest d'Amèrica del Nord, que van des de Califòrnia fins a Alaska, així com dels rius asiàtics que van des del nord del Japó fins al riu Palyavaam al nord-est de l'Àrtic de Sibèria.
El salmó rei sovint es captura per menjar, i la carn és molt valorada pel seu contingut nutricional dietètic, que inclou alts nivells d'àcids grassos omega-3 importants. El peix es cria i es captura en estat salvatge. Segons la NOAA, la població de salmó Chinook al llarg de la costa de Califòrnia està disminuint, a causa de la sobrepesca.
Nou poblacions de salmó Chinook estan catalogades sota la Llei d'espècies en perill d'extinció dels EUA com a amenaçades o en perill d'extinció. Malgrat això, el salmó rei està catalogat com a Preocupació Menor per la Llista Vermella de la UICN.

El peix piranha (també conegut com a 'caribe' a Veneçuela) és un peix d'aigua dolça, ferotge i escolar. És originària dels rierols i llacs de les terres baixes de la selva tropical d'Amèrica del Sud: la conca de l'Amazones, al riu Orinoco i a l'est de les muntanyes dels Andes. Els peixos piranya s'han introduït a altres llocs, com ara el nord del Brasil, Hawaii, parts d'Amèrica Central i del Nord.
Tot i que les piranyes són omnívores, són conegudes per les seves dents afilades i una gana agressiva per la carn. Es desconeix el nombre total d'espècies de piranyes i es continuen descrivint noves espècies.

El tritó crestat (Triturus cristatus) també es coneix com a tritó cresta septentrional i tritó verrugoso. Els tritons crestats estan molt estesos, però extremadament locals, a la Gran Bretanya continental, però no es troben a Irlanda. El tritó crestat també es pot trobar al nord d'Europa, des de França a l'oest fins als Urals a l'est.
El gran tritó crestat és un dels únics tres amfibis que estan protegits pel Pla d'acció per a la biodiversitat del Regne Unit. El tritó gran crestat és un dels tres tritons que es troben a les illes Britàniques, juntament amb el tritó llis i el tritó palmat i és el més gran i el menys comú dels tres.

El sogre d'Australàsia (Tachybaptus novaehollandiae) és un petit ocell aquàtic que es troba arreu Austràlia i moltes illes de l'oceà Pacífic i ara també resideix a Nova Zelanda, on es va introduir per si mateix.
El greb d'Australàsia és un dels membres més petits de la família dels podicipèdies.
Els mossos d'australàsia també es coneixen amb altres noms comuns: mossot petit, mosso de coll roig, gosset de gola negra, bussejador de gola negra o bussejador de panxa blanca.
El magreb australàsic es troba en una varietat d'entorns d'aiguamolls, com ara estanys d'aigua dolça, llacs d'aigua dolça, preses de granges, rius de moviment lent i vies navegables petites. És un volador pobre i tendeix a romandre a l'aigua, amagant-se entre plantes i vegetació per seguretat.

El caiman negre (Melanosuchus niger) té una distribució que inclou: Bolívia, Brasil, Colòmbia, Equador, Guaiana Francesa, Guyana, Perú i Veneçuela.
El caiman negre es troba en diversos hàbitats d'aigua dolça, com ara rius, rierols, llacs, sabanes inundades i zones humides.
Els caimans negres mengen peix, inclòs peix piranya i bagre i altres animals, com ara ocells, tortugues i animals terrestres com el capibara (Hydrochaeris hydrochaeris) i cérvols quan arriben a la vora de l'aigua per beure.

L'ocell àguila pescadora (Pandion haliaetus) és un rapinyaire de mida mitjana i gran que menja peixos especialitzat amb distribució mundial. Es troba a tots els continents del món excepte a l'Antàrtida, però a Amèrica del Sud només com a migrant no reproductor. L'àguila pescadora és coneguda sovint amb altres noms col·loquials com ara 'falcó de peix', 'falcó de mar' o 'àguila de peix'.
L'àguila pescadora es reprodueix als llacs d'aigua dolça i, de vegades, a les aigües salobres costaneres, normalment parella de per vida .

El manatí d'Àfrica Occidental (Trichechus senegalensis) és una espècie de manatí i és la menys estudiada de les quatre espècies de sirenis. Les fotos de manatís africans són molt rares. Encara que se sap molt poc sobre aquesta espècie, els científics pensen que són semblants a la Manatís de les Índies Occidentals .
Els manatís de l'Àfrica Occidental habiten zones costaneres, llacunes estuarines, grans rius que van des d'aigua salada fins a aigua dolça, llacs d'aigua dolça i els extrems trams superiors dels rius per sobre de les cataractes.
El manatí d'Àfrica Occidental depèn de la vegetació emergent o sobresortint, en lloc de submergida. Les poblacions d'alguns rius depenen en gran mesura del creixement de la riba i les de les zones d'estuaris s'alimenten exclusivament de manglars.

Bass és un nom que comparteixen moltes espècies diferents de peixos de caça popular. El terme inclou espècies d'aigua dolça i marines, moltes de les quals són natives d'Amèrica del Nord i les aigües circumdants. Tots pertanyen al gran ordre dels perciformes, o peixos semblants a la perca.

L'ànec pintail de galtes blanques o ànec pintail de les Bahamas (Anas bahamensis) és un ànec de galtes del Carib, Amèrica del Sud i les illes Galápagos. Els ànecs roscats solen ser ocells de aiguamolls i rius frescos i poc profunds en lloc de grans llacs i badies. Els ànecs dapping són bons bussejadors, però generalment s'alimenten fent bolos o inclinant-se en lloc de submergir-se.
Com molts ànecs del sud, el mascle i la femella són semblants, però la femella té el bec i la cara més apagats i la cua més curta. Les femelles són una mica més petites que el mascle.
L'ànec de galta blanca es troba en aigües amb cert grau de salinitat, com ara llacs salobres, estuaris i manglars. La cua de galtes blanques s'alimenta de plantes aquàtiques i de petites criatures obtingudes mitjançant el xiquet. El niu es troba a terra sota la vegetació i prop de l'aigua.