Garsa

Seleccioneu El Nom De La Mascota







  Garsa

Les garses són ocells de coll llarg i potes llargues de la família dels Ardeidae. Hi ha almenys 64 espècies, encara que algunes de les quals s'anomenen garcetes o bergueres en lloc de garses. Es divideixen en tres subfamílies: Tigriornithinae, Botaurinae i Ardeinae.

Sovint es confonen les garses amb les garcetes; les garcetes no formen un grup biològicament diferent de les garses, i solen rebre un nom diferent perquè són principalment blanques, especialment en l'època de reproducció. Malgrat això, les garses i les garces poden aparèixer en el mateix gènere junts.

Les garses es troben a tot el món, a tots els continents excepte a l'Antàrtida. Són aus d'aigua dolça i costaneres que solen residir al voltant d'aiguamolls, llacs i estanys. La majoria de les espècies són almenys parcialment migratòries.

Els dos gèneres principals d'aquests ocells són Ardea i Egretta, tot i que sovint es discuteix la col·locació correcta de l'espècie. Les més conegudes de les garses són membres del gènere Ardea, com la garsa blava nord-americana, amb una envergadura alar i la garsa grisa, o comuna, semblant però una mica més petita, molt estesa al Vell Món. La garsa més gran és la garsa goliat d'Àfrica.

Els membres del gènere Egretta inclouen la garsa tricolor del sud-est dels Estats Units i Amèrica Central i Amèrica del Sud, i la garsa blava. La garsa verda també està molt estesa per Amèrica del Nord.

Aquests ocells grans són alguns dels més comuns del món i la majoria de les espècies estan classificades com a Preocupació Menor a la Llista Vermella de la UICN. En unes poques espècies es consideren en perill d'extinció o en perill crític, i algunes espècies s'han extingit en els últims anys. Estan majoritàriament amenaçats per la pèrdua d'hàbitat.

  Una garsa

Característiques de la garsa

Les garses són ocells de mida mitjana a gran que es caracteritzen per les seves potes i el coll llargs. Es considera que l'espècie més petita és la garsa nana i mesura entre 25 i 30 cm (de 10 a 12 polzades) de llargada, i l'espècie més gran de garsa és la garsa goliat, que fa fins a 152 cm (60 polzades) d'alçada.

Hi ha dos tipus de garses: les garses diürnes i les garses nocturnes, i les seves característiques poden variar lleugerament. Les garses diürnes inclouen la gran blava, la cap negra, la grisa i la garsa goliat, mentre que les garses nocturnes inclouen la garsa nocturna coronada negra i la garsa nocturna coronada groga.

Els llargs colls d'aquests ocells són capaços de prendre moltes formes diferents; es poden retreure i estendre, cosa que, a diferència d'altres ocells, ho fan en vol, i també es pot doblegar en forma de S gràcies a les seves vèrtebres cervicals, de les quals en tenen de 20 a 21. El coll és més llarg a les garses diürnes. que les garses nocturnes.

Encara que les garses s'assemblen als ocells d'altres famílies, com ara els cigonyes , ibis , culleres i grues, es diferencien d'aquestes en volar amb el coll retraït, no estirat. En vol, les cames i els peus es mantenen cap enrere. Els seus peus tenen dits llargs i prims, amb tres apuntats cap endavant i un cap enrere.

Les plomes de la garsa són suaus i el plomatge sol ser blau, negre, marró, gris o blanc, i sovint pot ser sorprenentment complex. Són un dels únics grups d'ocells que tenen pols. Aquests ocells tenen ales amples i llargues, amb l'envergadura de la garsa goliat que mesura 7 peus i 7 polzades.

Tenen un bec llarg que sembla un arpó i pot variar d'extremadament fi a gruixut, segons l'espècie. El bec, juntament amb altres parts nues del cos, sol ser de color groc, negre o marró, encara que pot variar durant l'època de reproducció.

  La garsa

Durada de la vida de la garsa

Les garses tenen una vida mitjana d'entre quinze i vint anys. Tot i que aquesta és una esperança de vida força llarga, molts pollets no sobreviuen al seu primer any de vida.

Dieta de garsa

Les garses són alimentadores de carnívors. Aquestes aus solen alimentar-se de peixos petits, rèptils, amfibis, crustacis, mol·luscs i insectes aquàtics. Algunes espècies més grans d'aquest ocell també poden prendre ocells i ous d'ocells i rosegadors.

S'alimenten al voltant de la línia de la costa i s'endinsaran en aigües poc profundes per trobar preses. Un cop la presa estigui a la vista, la colpejaran ràpidament amb el bec. Poden utilitzar les seves ales per espantar les seves preses, o fins i tot utilitzar esquer per atraure les seves preses cap a elles.

Comportament de la garsa

El comportament de la garsa varia en funció de si és un ocell de dia o de nit. Les garses diürnes s'alimenten durant el dia amb el coll llarg estirat a l'aigua, mentre que les garses nocturnes s'alimenten de nit amb les potes curtes i els becs més gruixuts.

Les garses són aus sociables quan nidifiquen, encara que fora de l'època de reproducció es poden veure soles. Un grup d'ells s'anomena 'setge'.

Reproducció de garses

La reproducció sol variar segons l'espècie de garsa, però la majoria són monògams i tenen una època de reproducció. Algunes espècies són nidificants solitaris, encara que la majoria són nidificants colonials i les colònies poden contenir diverses espècies, així com altres espècies d'ocells aquàtics.

Els mascles solen arribar primer al lloc del niu i comencen a construir un niu, que després mostren per atreure les femelles. Els nius de les garses solen trobar-se prop o per sobre de l'aigua, especialment als arbres. Encara que els nius d'algunes espècies s'han trobat a terra on no hi ha arbres o arbusts adequats, normalment es col·loquen a la vegetació.

Els mascles es mostren amb senyals visuals, com ara arruïnar el plomatge i volar. Un cop la femella ha escollit la parella adequada, la parella produeix entre tres i set ous. El període d'incubació dura diverses setmanes i, un cop eclosionats, ambdós pares tenen cura de les cries i comparteixen les tasques d'incubació i alimentació.

Pot trigar entre dos i tres mesos perquè els pollets creixin les seves plomes de vol completes i es tornin més independents.

Ubicació i hàbitat de la garsa

Les garses són una espècie cosmopolita que tenen distribució mundial. Es troben a tots els continents excepte a l'Antàrtida i estan presents a la majoria dels hàbitats excepte als extrems més freds de l'Àrtic, muntanyes extremadament altes i els deserts més secs.

Viuen a prop de fonts d'aigua com ara llacs, rius, pantans, estanys i el mar i es classifiquen com a ocells aquàtics que no neden. Construeixen una gran plataforma de pals en arbustos, penya-segats o arbres. Aquests nius formen part de colònies més grans anomenades garses o rookeries.

Les garses són aus bastant nòmades que es mouen d'un lloc a un altre. La majoria de les espècies són almenys parcialment migratòries. Les poblacions del sud resideixen en un lloc similar durant tot l'any, mentre que les poblacions més al nord tendeixen a desplaçar-se cap al sud durant l'hivern, on l'aigua no es congelarà i els impedirà alimentar-se. La distància en què viatjaran, però, variarà.

Estat de conservació de la garsa

Les garses estan molt esteses per les seves zones i, en realitat, són algunes de les aus aquàtiques més comunes a tot el món. Actualment figuren com a Preocupació Menor a la Llista Vermella de la UICN.

Malgrat això, algunes espècies, com la garsa de ventre blanc de l'Himàlaia i la garsa de l'estany de Madagascar, estan en perill d'extinció o en perill crític i algunes espècies s'han extingit en els últims temps.

Aquests ocells estan majoritàriament amenaçats per la pèrdua del seu hàbitat, a causa dels humans i del canvi climàtic. També es poden veure afectats per la contaminació de l'aigua.

Depredadors de garsa

Les garses adultes tenen molt pocs depredadors gràcies a la seva gran mida. Malgrat això, sovint es maten les garses joves i moltes no arriben a un any. Se'ls mengen mapaches , falcons, àguiles , corbs, corbs, óssos i voltors .

Taxonomia de les garses

Hi ha almenys 64 espècies de garses, garcetes i gossets a la família Ardeidae. Aquests es divideixen en 18 gèneres, que es col·loquen en tres subfamílies: Tigriornithinae, Botaurinae i Ardeinae.

Subfamília Tigriornithinae

Gènere Spooner – garsa de bec de vaixell
Gènere Tigrisoma – garses tigres típiques (tres espècies)
Gènere Tigriornis – garsa tigre de cresta blanca
Gènere Zonerodius – gostor de bosc

Subfamília Botaurinae

Gènere Zebrilus – garsa en ziga-zaga
Gènere Ixobrychus – garrigues petites (vuit espècies vives, una recentment extingida)
Gènere Botaurus - Bíteres grans (quatre espècies)

Subfamília Ardeinae

Gènere Nycticorax – garses nocturnes típiques (dues espècies vives, quatre desaparegudes recentment)
Gènere Nyctanassa – Garses nocturnes americanes (una espècie viva, una recentment extingida)
Gènere Gorsachius – Garses nocturnes asiàtiques i africanes (quatre espècies)
Gènere Butorides - garses d'esquena verda (tres espècies)
Gènere Agamia – Garsa Agami
Gènere Pilherodius – garsa amb capes
Gènere Ardeola - garses d'estany (sis espècies)
Gènere Bubulcus – garcetes (una o dues espècies)
Gènere Ardea – garses típiques (de 11 a 17 espècies)
Gènere Syrigma – garsa xiuladora
Gènere Egretta – garcetes típiques (de 7 a 13 espècies)

Preguntes freqüents sobre Heron

On viu una garsa?

Les garses viuen a tot el món, a les zones humides prop de llacs, rius, pantans, estanys i el mar. La majoria d'aquests ocells són nòmades i no tenen una llar permanent.

Què menja una garsa?

Són carnívors i mengen una gran varietat d'animals aquàtics, entre ells peixos , rèptils , amfibis, crustacis , mol·luscs i insectes aquàtics.

Quina diferència hi ha entre una garsa i una garceta?

Les garcetes són membres de la família de les garses. Hi ha poca diferència entre els dos: la diferència més gran és que l'egreta té un plomatge blanc o de color beige.

Les garses migren?

La majoria d'aquestes aus són migratòries, encara que la distància que migren depèn de si resideixen majoritàriament al nord o al sud. La majoria de les garses migraran a zones més càlides a l'hivern.