Flamenc Major

Seleccioneu El Nom De La Mascota







Font de la imatge

De les sis espècies de flamencs del nostre planeta, el flamenc major (Phoenicopterus roseus) és el membre més comú i estès de la família dels flamencs.

El flamenc major és un ocell limícoles de colors fàcilment identificable i sovint es troba reunit amb el flamenc menor als grans llacs salats d'Àfrica.

Aquests famosos ocells rosats es poden trobar a regions càlides i aquòtiques de molts continents i també es troben a Àsia a les regions costaneres de l'Índia i Pakistan, Amèrica Central, Amèrica del Sud, el Carib i el sud d'Europa.

Quan els flamencs s'agrupen, se'ls coneix com a 'colònia' o 'estand'.

Els parents més propers al flamenc major són el flamenc xilè, el flamenc del Carib i el flamenc menor. No hi ha subespècies del flamenc major.

Característiques del Flamingo Major

El flamenc major és l'espècie més gran de flamenc i fa uns 1,5 metres (5 peus) d'alçada i pesa entre 2 i 4 quilograms (4,4 a 8,8 lliures). El flamenc major té una envergadura d'entre 1,4 i 1,7 metres (4,5 - 5,5 peus). La gran mida del flamenc major li permet entrar en aigües més profundes que la majoria dels altres flamencs.

El plomatge del flamenc és de color rosat/blanc, amb cobertores alars vermelles i plomes de vol primàries i secundàries negres. Els seus becs llargs i inclinats cap avall són de color rosa amb una punta negra i les seves potes llargues i primes també són rosades. Els flamencs majors tenen caps de forma peculiar en colls llargs, prims i corbats amb una curvatura distintiva cap avall. Els flamencs tenen els ulls grocs.

Habitat de Flamingo Gran

Els flamencs grans es troben en una varietat d'hàbitats d'aigua salada, com ara llacs salats o alcalins, estuaris, llacunes costaneres poc profundes i fangs. El flamenc major poques vegades habita zones d'aigua dolça que no siguin les entrades d'aigua dolça per banyar-se i beure. Els flamencs grans que viuen fora dels tròpics sovint migren a climes més càlids durant els mesos d'hivern.

Dieta de Flamingo Major

Els flamencs grans són omnívors i filtradors. Els flamencs s'alimenten principalment durant el dia i utilitzen les seves potes llargues i els peus palmells per remenar el fons de l'aigua, on després escombran els seus becs cap per avall per l'aigua. El bec d'un flamenc té una estructura semblant a un filtre per eliminar els aliments de l'aigua abans que el líquid s'escorre.

L'aigua s'aspira pel bec parcialment obert. A mesura que la llengua torna a esprémer, una fila d'espines o làmines al llarg de la vora del bec filtren els saborosos bocins de dins. Normalment s'alimenten amb el cap completament submergit a l'aigua i poden romandre així fins a 20 segons. Els flamencs bomben la seva llengua cap amunt i cap avall, de 5 a 6 vegades per segon, empenyent l'aigua fora de la seva bec .

Els flamencs també s'alimenten de mol·luscs, plàncton, crancs , peixos diminuts i larves d'insectes. També es menja material vegetal, incloent llavors i brots d'herba, fulles en descomposició i algues.

La coloració rosada del flamenc prové de la seva dieta de gambes i altres roses crustacis .

Les plomes dels flamencs es tenyeixen d'un bonic color rosat a causa dels materials acolorits anomenats carotenoides en les petites gambes de les quals s'alimenten. Si no mengen les gambes, la seva plomes posar-se pàl·lid. Els flamencs en captivitat tendeixen a ser més pàl·lids que les espècies salvatges tret que la seva dieta es complementi. En captivitat, s'alimenten d'aliments especials que contenen aquests pigments naturals per garantir que les seves plomes tinguin color.

Comportament dels flamencs majors

Els flamencs grans són ocells gregaris i viuen junts en ramats o colònies denses que compten entre 10 i 12 ocells, com els del Illes Galápagos , a més de 20.000 ocells als llacs salats africans. En casos excepcionals s'han observat fins a 200.000 parelles. Aquests grans ramats els donen seguretat en nombre. Els ramats romanen ben empaquetats i els individus estan protegits dels depredadors pels altres membres del ramat mentre tenen el cap abaixat al fang quan s'alimenten.

Els flamencs majors són ocells vocals i es mantenen en contacte els uns amb els altres produint un so de bocina profund, semblant a una oca. Criden fort durant el festeig, però tenen una trucada més tranquil·la mentre s'alimenten.

Aquests rosats preciosos ocells de ribera són sorprenentment bons nedadors, però tendeixen a prosperar als fangs i llacunes poc profunds. Els flamencs grans són una visió notable quan estan en vol amb el coll llarg i prim estes per davant i les seves llargues cames esteses darrere d'ells. Els ramats formen línies llargues i posteriors o formes irregulars mentre volen.

Sovint es veuen flamencs dempeus en una cama. Es creu que aquesta postura manté la cama amagada calenta entre les seves plomes. En dies molt calorosos, els flamencs poden posar-se a les dues cames.

Els flamencs majors no són aus territorials, però defensaran els seus nius durant l'època de reproducció. Els flamencs grans tenen pocs depredadors naturals, però els seus ous i pollets són depredats per altres ocells, inclosa la cigonya marabú.

Reproducció del Flamenc Major

Els flamencs grans construeixen els seus nius en parelles. Els nius estan fets de fang endurit amb una depressió poc profunda a la part superior, tot i que s'utilitza un petit munt de pedres i runes, folrat d'herba, branques i plomes, si no hi ha fang disponible. Una de la parella es troba sobre el lloc del niu i arrossega fang entre els seus peus palmells amb el bec corbat. A continuació, el fang es pressiona al seu lloc amb el bec i els peus. El niu de cada parella d'aparellament es troba aproximadament a 1,5 metres (4,9 peus) dels nius veïns, de manera que el pollet es manté a l'espera d'altres parelles reproductores.

Els flamencs es reprodueixen durant els mesos d'abril i maig mentre es reuneixen en grups a les extenses, càlides i aquoses fangs. Els flamencs són monògams, és a dir, les parelles romanen juntes per tota la vida. A l'inici de la temporada de nidificació, els flamencs realitzen espectaculars exhibicions de festeig grupal de balls sincronitzats, acicalar-se, estirar el coll i tocar el claxon.

Com totes les espècies de flamencs, la femella del flamenc major pon un únic ou de color blanc caixós en un túmul de fang en aigües poc profundes. La parella d'aparellament es torni per incubar l'ou únic. L'ou eclosiona al cap de 27 a 31 dies i els pares ajuden el poll a sortir de l'ou traient trossos de la closca.

Pollets flamencs grans

Els pollets de flamenc són grisos i blancs quan neixen i no desenvolupen la seva coloració rosa durant uns 2 anys. El pollet és alimentat com a mínim durant les primeres 3 o 4 setmanes íntegrament pels pares que segreguen un líquid rosa cremós anomenat 'llet de cultiu' que prové del tracte digestiu superior dels pares. Qualsevol dels pares pot alimentar el pollet d'aquesta manera i altres flamencs poden actuar com a alimentadors d'acollida.

Els pollets s'espanten després de 10 setmanes, però romanen a les guarderies un mes més. El pollet neix amb un bec recte que comença a corbar-se al voltant d'un mes i pot filtrar correctament l'alimentació als dos mesos i mig. Sorprenentment, el flamenc adult és capaç de localitzar el seu pollet entre centenars o milers d'altres pollets, mitjançant la seva 'crida'.

Els flamencs creixen completament als 2 anys i són capaços d'aparellar-se als 3 anys. La majoria dels flamencs no es reproduiran per primera vegada fins que tinguin entre 5 i 10 anys. És possible que els flamencs no es reprodueixin quan els aiguamolls estan secs i el menjar és escàs. Alguns anys, les seves piscines d'alimentació estan plenes de vida i hi ha molt d'aliment amb què alimentar els seus pollets. Tanmateix, altres anys les piscines estan gairebé buides. Com a resultat, els flamencs només poden reproduir-se quan les condicions són les adequades.

El flamenc major pot viure en captivitat fins als 60 anys. La vida mitjana en estat salvatge és d'uns 30-40 anys.


Estat de conservació del flamenc major

El flamenc gran està classificat com a 'Preocupació menor' per la UICN. Tot i que els flamencs són nombrosos i es creu que estan augmentant en algunes zones, el flamenc major és vulnerable a canvis o pertorbacions al seu nombre relativament limitat de llocs de reproducció. L'èxit de la reproducció sovint es redueix com a conseqüència de les pertorbacions humanes o la reducció dels nivells d'aigua, la qual cosa pot augmentar la salinitat dels llocs d'alimentació i, per tant, afectar els recursos alimentaris.

Per tant, el canvi climàtic i els seus efectes potencials sobre el nivell del mar i les precipitacions poden tenir un impacte greu en els llocs de reproducció en el futur. El flamenc major es reprodueix força bé en captivitat i actualment es mantenen poblacions reproductores en diversos llocs.