Martí pescador comú

Seleccioneu El Nom De La Mascota







Font de la imatge

El Martín pescador comú (Alcedo atthis), és un dels ocells britànics més brillants i interessants.

Els martins pescadors estan molt estesos, especialment al centre i el sud d'Anglaterra, cada cop menys freqüents més al nord, però, després d'alguns descensos el segle passat, actualment estan augmentant la seva distribució a Escòcia.

Els martins pescadors es troben en aigües tranquil·les o lent, com ara llacs, canals i rius a les zones baixes. A l'hivern, alguns individus es desplacen als estuaris i a la costa. De tant en tant poden visitar estanys de jardí de mida adequada.

El nombre de parelles reproductores al Regne Unit és de 6.100 (4.400 a Gran Bretanya i 1.700 a Irlanda).

Descripció de Kingfisher

  Martí pescador

Els martins pescadors comú mesuren entre 17 i 19 centímetres de llarg, pesen entre 34 i 46 grams i tenen una envergadura de 25 centímetres. El seu bec fa uns 4 centímetres de llarg i punxegut. Els martins pescadors tenen potes curtes i de color taronja. Els martins pescadors són de colors molt vius. El color de les seves ales és de color blau/verd i les seves parts superiors, la gropa i la cua són de color blau brillant. Les seves parts inferiors són de color taronja brillant i tenen un pitet petit i blanc sota el bec, a la gola.

El cap del bern pescador és blau amb marques taronges al davant i darrere dels ulls dels ocells i una marca blanca a cada costat del cap. Aquests colors brillants i bonics són més evidents quan l'ocell vol.

Els martins pescadors mascles i les femelles són gairebé idèntics, excepte per una coloració taronja amb una punta negra a la part inferior del bec/mandíbules de les femelles. Els joves martins pescadors són semblants als adults en aparença, però tenen les parts superiors més apagades i verdes, les parts inferiors més pàl·lides, el bec negre i les potes inicialment negres.

Els martins pescadors tenen una vista molt aguda. El martí pescador té visió monocular (en la qual s'utilitza cada ull per separat) a l'aire i visió binocular (en què s'utilitzen els dos ulls junts) a l'aigua. La visió submarina no és tan nítida com a l'aire, però, la capacitat de jutjar la distància de la presa en moviment és més important que la nitidesa de la imatge.

El martí pescador comú no té cap cançó en particular, però, vocalitzen fent servir una crida aguda 'tsee' o 'tsee-tsee'. La seva crida de vol és un xiulet breu i agut, chee, que es repeteix dues o tres vegades. Els ocells angoixats emeten un soroll aspre i els pollets demanen menjar amb un soroll.

Hàbitats de Kingfisher

A les regions temperades, els martins pescadors habiten rierols clars i lents i rius i llacs amb ribes ben vegetades. Els martins pescadors es troben sovint en matolls i arbustos amb branques pendents a prop d'aigües obertes poc profundes on caça. A l'hivern, el martí pescador és més costaner, sovint s'alimenta en estuaris o ports i al llarg de les costes rocoses.

Dieta del martin pescador

  Mart pescador menjant Els martins pescadors s'alimenten d'insectes aquàtics com ara larves de libèl·lules i escarabats d'aigua i peixos petits que van des d'1 polzada fins a 5 polzades de llarg, com els espinos, els peixos, la panerola petita i la truita. Al voltant del 60% dels aliments són peixos. A l'hivern, els martins pescadors s'alimenten de crustacis, incloses les gambes d'aigua dolça. El martí pescador comú caça des d'una perxa d'1 a 2 metres (3 a 6 peus) per sobre de l'aigua, en una branca, pal o ribera amb el bec apuntant cap avall mentre busca preses.

L'ocell martin pescador mou el cap quan es detecta menjar per mesurar la distància i s'enfonsa fortament cap avall per agafar la seva presa normalment no més de 25 centímetres (19 polzades) sota la superfície de l'aigua.

Les ales s'obren sota l'aigua i els ulls oberts estan protegits per la tercera parpella transparent. L'ocell s'aixeca amb el bec primer des de la superfície i torna volant a la seva perxa. A la perxa, el peix s'ajusta fins que es subjecta a prop de la cua i es colpeja contra la perxa diverses vegades. Un cop mort, el peix s'empassa de cap. Unes quantes vegades al dia, es regurgita un petit pellet grisenc d'ossos de peix i altres restes indigeribles.

Comportament del martin pescador

Com tots els martins pescadors, el martin pescador comú és molt territorial. Com que ha de menjar al voltant del 60% del seu pes corporal cada dia, és fonamental tenir control d'un tram de riu adequat. És solitari durant la major part de l'any, dormint sol en coberta intensa. Si un altre martí pescador entra al seu territori, ambdós ocells 'exhibeixen' des de les perxes i es poden produir baralles. Un ocell agafarà el bec dels altres i intentarà subjectar-lo sota l'aigua. Es formen parelles a la tardor però cada ocell conserva un territori separat, generalment d'almenys 1 quilòmetre de llarg.

Reproducció del martin pescador

El festeig del martin pescador es produeix a la primavera. El mascle s'acostarà a la femella amb un peix al bec. El subjectarà de manera que el cap del peix estigui mirant cap a fora i intentarà alimentar-lo a la femella. Si no té èxit, simplement menjarà el peix ell mateix. És possible que hagi de repetir aquest comportament d'alimentació durant un temps abans que es produeixi l'aparellament. Els martins pescadors fan caus a les ribes sorrenques. El cau consisteix en un túnel horitzontal amb una cambra de nidificació al final i acostuma a fer un metre de llargada.

La femella pon uns 5 o 7 ous blancs i brillants, però de vegades pot posar fins a 10 ous. Els ous fan una mitjana d'1,9 centímetres d'amplada, 2,2 centímetres de llarg i pesen uns 4,3 grams, dels quals el 50% és closca. El mascle i la femella comparteixen la feina d'incubar els ous durant uns 20 dies. Tots dos coven de dia, però només la femella del martí pescador cova de nit. Els ous eclouen en 19-20 dies i les cries romanen al niu durant 24-25 dies més, de vegades més. Un cop prou grans, els ocells joves arribaran a l'entrada del cau per ser alimentats. Es poden criar de dues a tres cries en una temporada.

Durant l'època de reproducció, sovint es poden veure els martins pescadors caçant al voltant de les basses profundes que es formen als revolts dels rius. Aquests llocs són rics en peixos joves que els martins pescadors alimenten a les seves cries. Una cria de martin pescador famolenc pot demanar més de 100 peixos al dia als seus pares.

Els primers dies per als joves martins pescadors són els més perillosos. Uns quatre dies després d'haver abandonat els nius, les cries es submergiran per primera vegada a l'aigua per trobar preses. Malauradament, aquells que no hagin après a pescar en aquesta època poden quedar inundats d'aigua i ofegar-se. Només la meitat sobreviu més d'una setmana o dues.

Molt pocs ocells viuen més d'una temporada de reproducció. El martí pescador més vell registrat tenia 21 anys.

Estat de conservació del martin pescador

Els martins pescadors són molt sensibles al clima fred i un hivern especialment dur pot reduir seriosament les poblacions de martins pescadors. Les poblacions de martin pescador fluctuen molt per això. Tanmateix, no figuren a la llista vermella de la UICN.

Consulteu-ne més animals que comencen per la lletra C