El llop atlàntic
Altres / 2026

El gos mapache (Nyctereutes procyonoides), també conegut com a gos mapache xinès, gos mapache asiàtic, mangut (el seu nom Evenki), neoguri (el seu nom coreà) o gos mapache comú, és un cànid que es troba a l'est d'Àsia continental i al nord de Vietnam. És una de les dues espècies existents del gènere Nyctereutes, juntament amb el gos mapache japonès (N. viverrinus).
En realitat, aquest animal està molt més relacionat amb la veritable guineu que amb la Mapache americà com el seu nom indica, però s'anomena així per la semblança de la seva cara emmascarada amb la del mapache comú. Hi ha quatre subespècies del gos mapache comú: el gos mapache Ussuri, el gos mapache de Yunnan, el gos mapache coreà i el gos mapache xinès, que és l'espècie nominada.
El nom científic 'Nyctereutes procyonoides' es tradueix com a 'vagabund nocturn' en grec: 'nykt' (nit) i 'ereutes' (vagant).
Aquesta espècie pertany a la família dels cànids i a l'ordre dels carnívors. Ells són omnívors , alimentant-se d'una àmplia gamma d'animals, així com de fruites, fruits secs i baies. El gos mapache prefereix el bosc, les vores forestals o la vegetació densa com a hàbitat.
No és una espècie en perill d'extinció i està catalogada com a Preocupació Menor per la Llista Vermella de la UICN. No obstant això, sovint se'ls caça, sobretot pel seu pelatge que s'utilitza per fer una àmplia gamma de roba. De fet, a causa del comerç de pells, aquesta espècie ha estat àmpliament introduïda a Europa, on ha estat tractada com una espècie invasora potencialment perillosa.

Els gossos mapaches tenen una aparença semblant a a guineu petita , amb una longitud que oscil·la entre els 50 i els 68 cm des del cap fins a la gropa i una longitud de la cua de 13 a 25 cm. La seva alçada oscil·la entre els 38,1 i els 50,8 cm. Tenen el cos corpulent i les potes curtes, amb uns caps petits, de constitució robusta i moderadament allargats (uns 133 mm de llarg). El seu pes corporal oscil·la entre els 4 i els 6 kg a l'estiu i els 6 i els 10 kg a l'hivern abans de la hibernació, amb individus a Europa generalment més grans que els de la Xina i el Japó.
Aquests animals tenen marques de pell similars a les dels mapaches, amb un musell blanc, una cara blanca i un pelatge negre que envolta els ulls. Una marca negra recorre ambdues espatlles i baixa per l'esquena, formant la forma d'una creu. El seu color base és brut, marró terra o gris marronós amb pèls de protecció negres. L'abdomen és marró groguenc, mentre que el pit és marró fosc o negre.
El seu pelatge d'hivern és llarg i gruixut, amb un dens pelatge inferior i uns pèls de protecció gruixuts de 120 mm de llarg. El pelatge d'hivern protegeix els gossos mapache de temperatures baixes que oscil·len entre -20 °C i -25 °C. A l'estiu, tenen un pelatge de color palla més brillant i vermellós. A la Xina hi ha un rar tipus de color blanc.
El gos mapache té orelles curtes i arrodonides que només sobresurten lleugerament del pelatge. També tenen canins i carnassials petits i febles, molars plans i intestins relativament llargs, que reflecteixen totes les seves dietes omnívores.
Tenen poca vista però un olfacte excel·lent. Això els ajuda a trobar preses, sobretot quan cacen de nit.
El gos mapache té una vida mitjana d'entre 6 i 11 anys, sent la mitjana de 6 a 7 anys.

El gos mapache és un omnívor que s'alimenta insectes , rosegadors, amfibis , ocells, peixos, rèptils , mol·luscs, carronya i insectívors , així com fruites, fruits secs i baies. Animals com voles , gerbils, granotes i caça dels ocells es mengen més habitualment. El gos mapache pot nedar, de manera que pot agafar fàcilment els animals que viuen a l'aigua, i traurà preses de l'aigua amb les seves potes a prop de llacs, rius i rierols. A la vora del mar, crancs , també es consumeixen eriçons de mar i carronya
El gos mapache adaptarà la seva dieta a la temporada. Durant la tardor, mengen principalment verdures, incloent una varietat de fruites, baies silvestres i llavors com la civada. A l'hivern, quan les fonts d'aliments són limitades, poden sobreviure amb les escombraries humanes i carronya.
Aquests animals depenen del seu olfacte per buscar menjar perquè la seva vista és molt pobre. S'alimenten a terra o en vegetació baixa, i mantenen el nas baix a terra. No són animals ràpids, però són implacables en la seva recerca d'aliment. Es caracteritzen com a col·leccionistes o recol·lectors.
Els gossos mapaches viuen i cacen en parelles o en petits grups familiars, però es desconeix si romanen a les parelles en què es reprodueixen de per vida. La preparació social és important en els gossos mapache.
Originalment es pensava que ho eren animals nocturns , però investigacions recents han demostrat que poden estar actius per menjar a qualsevol hora del dia o de la nit. Això sol estar relacionat amb la necessitat d'aliments.
El gos mapache hiverna a partir de novembre i es pot estendre fins a principis d'abril, depenent del clima local. Aquests animals hibernen per parelles i són els únics cànids coneguts que hibernen. Troben un cau abandonat creat per un teixó o un altre animal i l'utilitzen per al període d'hibernació.
La hivernació no és absolutament necessària per a aquesta espècie i alguns individus poden no hivernar gens. Han de guanyar fins a un 50% del seu pes corporal abans de la hibernació, en cas contrari hauran de sortir del cau els dies càlids d'hivern per alimentar-se. Si el clima és prou càlid on resideixen, com ara a la part més al sud de la serralada, el gos mapache no hibernarà.
Els gossos mapaches utilitzen latrines per comunicar-se amb altres membres de l'espècie. Una latrina és un lloc definit on tot un grup de gossos mapache orinen i defequen. Utilitzen aquestes àrees no només per comunicar-se amb familiars, sinó també amb desconeguts.
També són cànids vocals, encara que no borden. Aquests animals gemecs, gemecs o miaulen i solen ser un signe de comportament amistós. Quan són agressius o si tenen por, poden grunyir.
Els gossos mapaches es reprodueixen al final de la part freda de l'hivern al gener, febrer o març, depenent de la ubicació geogràfica, amb les femelles entrant en calor una vegada a l'any, després de la hibernació. L'estro dura de 3 a 5 dies i les femelles alliberen una olor per indicar que estan a punt per aparellar-se.
Es desconeix si els gossos mapache es reprodueixen amb la mateixa parella any rere any, tot i que es creu que probablement són monògams a la natura. Tanmateix, s'ha informat de poligàmia en individus captius.
Les femelles són cortejades per 3 o 4 mascles durant l'època d'aparellament, però hi ha poques baralles entre els mascles per la parella. Les parelles formen llaços forts abans de l'aparellament i romanen juntes fins que la seva descendència s'ha fet independent. Tant els mascles com les femelles ajuden a criar els seus cadells.
Els mascles portaran el menjar femení durant el seu final de l'embaràs i, un cop deslletats els nadons, el mascle normalment els vigila mentre la femella busca menjar. El mascle també pot caçar mentre la femella observa les cries.
El període de gestació del gos mapache és d'entre 59 i 64 dies, després dels quals neixen de 5 a 7 cries. Les femelles pareixen en vegetació densa o en caus que han estat abandonats per guineus o teixons .
Els cadells neixen cecs i tenen un pelatge suau i negre, que solen pesar entre 60 i 115 g. Obren els ulls als 9 o 10 dies i tenen les dents entre els dies 14 i 16. Es deslleten entre els 30 i els 40 dies. Als 4 mesos, els cadells comencen a aprendre a caçar mirant els seus pares i quan tenen quatre mesos i mig ja estan preparats per viure sols. Els cadells de gos mapache assoleixen la mida completa als 80 a 85 dies d'edat i assoleixen la maduresa sexual entre 9 i 11 mesos.

El gos mapache és originari de l'est de Sibèria, el nord de la Xina, el Vietnam del Nord, Corea i el Japó. No obstant això, entre 1927 i 1957, la indústria de la cria de pells va introduir de 4.000 a 9.000 gossos mapache a la URSS europea i asiàtica. Per tant, avui en dia, aquest gos mapache es troba al nord i l'oest d'Europa a països com Finlàndia, Suècia, Noruega, Polònia, Romania, República Txeca, Eslovàquia, Alemanya, França, Àustria i Hongria.
Les diferents subespècies es troben en diferents països i zones. El gos mapache xinès es troba a l'est de la Xina, mentre que el gos mapache coreà es troba a la península coreana. El gos mapache de Yunnan es troba al sud-est de la Xina i el nord de Vietnam, i el gos mapache Ussuri es troba a Rússia, els territoris siberians d'Ussuri i Amur), al nord-est de la Xina, Corea del Nord i també es va introduir a Europa.
Es troben tant en climes subàrtics com subtropicals i prefereixen boscos, vores forestals o vegetació densa. Aquests animals també es poden trobar a les regions que voregen l'aigua i a altituds superiors als 3.000 m fins al nivell del mar. També es poden trobar en hàbitats humans si busquen menjar.
El gos mapache viu en caus en zones de vegetació espessa on es poden amagar i integrar-se amb el seu entorn. Quan el menjar escasseja al seu hàbitat, migraran per trobar un nou territori on les preses siguin més abundants. Són adaptables i poden desplaçar-se llargues distàncies per trobar una font d'aliment.
Els gossos mapaches no es consideren animals en perill d'extinció i figuren com a Preocupació Menor a la Llista Vermella de la UICN. Es desconeix la seva població total.
Tot i que tenen depredadors naturals, són assassinats sobretot pels humans. Normalment es cacen des de novembre fins que la neu s'enfonsa. A l'Extrem Orient, són caçats de nit amb laikas i mestissos. També són atrapats en trampes posades pels caçadors furtius. La seva pell s'utilitza a la roba i sovint s'anomena pell 'murmansky' o 'tanuki'. Als Estats Units, es comercialitza com a 'mapache asiàtic' i al nord d'Europa com a 'mapache finlandès'.
Les pells s'utilitzen per a colls, colls i abrics de pell. Les pells de gos de mapache petites amb pell sedosa tenen preus més elevats que les grans i de pell gruixuda. A causa dels seus pèls de guàrdia llargs i gruixuts i de la seva fibra de pell llana, que té tendència a ser feltre o estora, les pells de gos mapache s'utilitzen gairebé exclusivament per a guarnicions de pell.
Al Japó, la gent menja gossos mapaches i utilitza la seva pell com a truges per als pinzells de cal·ligrafia. Els ossos també s'han utilitzat medicinalment i com a afrodisíac. Els nadius també empraven pell de gos mapache per fer manxes, per decorar els seus tambors i per als barrets d'hivern.
Aquests animals també es crien en captivitat pel seu pelatge. Per exemple, el vint per cent de la pell produïda a Rússia prové del gos mapache.
Els gossos mapaches poden causar danys a l'ecosistema i als estils de vida humans. S'alimenten de les poblacions d'ocells, especialment a les zones inundables i a les costes dels estuaris, on s'alimenten gairebé exclusivament d'ous i pollets durant el període primaveral. També són perjudicials per al comerç de rates mesqueres, destruint els seus nius i menjant-se les cries. A Ucraïna, els gossos mapaches són perjudicials per a les hortes, els cultius de meló, les vinyes i les plàntules de blat de moro.
Es pot considerar una plaga per aquests motius, i també pot transmetre malalties als animals de companyia i fins i tot als humans. De vegades són enverinats o disparats si entren en aquests ambients. També es poden matar mentre intenten creuar carreteres en zones ocupades.
Els gossos mapaches tenen alguns depredadors naturals, inclosos llops , llopissos , linx , àguiles daurades, àguiles marines, mussols àguiles , martes i fins i tot gossos domèstics. Utilitzen les seves dents i urpes per protegir-se, però sovint són molt més petits que el seu depredador i, per tant, no poden escapar.
El pelatge marró d'aquest animal li permet integrar-se amb el seu entorn com a protecció contra els depredadors. Aquests mamífers també poden nedar i pujar als arbres per escapar de les amenaces. La capacitat de pujar als arbres és una característica que comparteixen amb un altre animal de la Cànids família, concretament la guineu grisa.