La barreja de pastor alemany Shollie – Border Collie
Races de gossos / 2026

El pescador és un caçador fantàstic, però sovint anònim, als boscos boreals nord-americans. El seu nom científic, fins al 2008 va ser Dimarts pennanti , ja que es considerava parent de les martes que també són del gènere Martes. Però després de la reclassificació al gènere Pekània , ara es coneix científicament com a Pecania pennanti . És l'única espècie d'aquest gènere. Conegut comunament com el pescador, però també anomenat gat pescador per molts.
Alguna vegada t'has preguntat per què s'anomena 'Gat Pescador'? És un misteri! Alguns creuen que els primers colons nord-americans els van batejar amb el nom del turó europeu, conegut en francès com 'fichet'. Això tindria sentit, ja que el pescador no és ni un gat, ni menja peix!

El Pescador és un caçador molt eficaç, perfectament adaptat al seu entorn. Té una pell preciosa i, com a tal, ha estat un objectiu per al comerç de pells des del 1800. Pel que fa a la mida, el pescador oscil·la entre 2,5 i 4 peus, és enganyosament gran per a una criatura que habita els arbres. Són sexualment dimòrfiques, amb els mascles de mitjana molt més grans que les femelles.
Els mascles fan una mitjana d'entre 90 i 120 cm (3-4 peus) de llargada total, mentre que les femelles fan una mitjana d'entre 75 i 95 cm (2,5-3,1 peus). Els mascles, sent els més pesats, inclinan la balança entre 8 i 13 lliures, mentre que les femelles són molt més lleugeres, pesant entre 4 i 6 lliures de mitjana. El seu luxós pelatge de color marró fosc a negre és més gruixut i és més important a l'hivern, menys a la primavera. La seva cua tupida i la cara punxeguda els donen un aspecte distintiu. I aquestes urpes retràctils afilades? Són perfectes per agafar l'escorça dels arbres durant les seves aventures arbòries.
Com el abric , els gats pescadors tenen articulacions del turmell molt flexibles, capaços de girar-les 180 graus. Això els dóna una mobilitat excepcional als arbres i la capacitat de baixar per un arbre de cap.
Els pescadors són autèntics habitants del bosc. Existeixen únicament a la gran extensió dels boscos nord-americans. Des de les muntanyes de Sierra Nevada a Califòrnia fins als boscos densos dels Apalatxes del nord-est. Són més comuns als boscos canadencs de costa a costa, des de la Colòmbia Britànica fins a Nova Escòcia. Les seves llars preferides són els boscos densos i madurs, especialment els boscos de coníferes i boreals i aquells amb molts arbres caiguts, troncs i sotaboscs espessos on es poden amagar i caçar.
Els boscos més joves i menys densos no són tan adequats per als pescadors que els boscos vells i densos amb arbres vells i gruixuts. Necessiten arbres més gruixuts per al cau i, per tant, aquí és on se solen trobar. Històricament, com que aquests boscos es van tallar a les parts sud i oriental de la seva distribució, i també a causa de la caça excessiva, el seu nombre va disminuir en aquestes zones.
Tot i que són escaladors excepcionals, i fins i tot se sap que cacen des dels arbres, generalment passen la major part del temps al sòl del bosc. Aquí és on troben la major part del seu aliment, ja sigui a través de la caça o la recerca d'aliment.
Els pescadors porten vides intrigants. Són criatures solitàries, cadascú tallant i defensant el seu territori. Normalment només s'ajunten durant l'època d'aparellament, i aquí és on els mascles són més actius. Ho són majoritàriament crepuscular animals , estar actiu durant l'alba i el capvespre, però alguns ho són més nocturn , preferint la coberta de la nit. Els pescadors són esquitius i poques vegades es veuen durant el dia.
Els rangs de mascles i femelles es superposen sovint, i això és més comú a l'hivern, quan un rang actiu pot duplicar la seva mida d'unes 3 milles quadrades a unes 5 milles quadrades. Alguns intervals poden ser encara més grans, fins a unes 8 milles quadrades. És el mascle el que té més probabilitats d'empènyer el límit a les femelles, que al revés. Són l'animal molt més gran i dominant.
Una de les seves característiques més destacables és la seva capacitat per escalar. Amb els turmells que poden girar gairebé 180 graus, poden baixar els arbres de cap, una habilitat rara en el món de l'enfilada als arbres.
Pel que fa al menjar, els pescadors són versàtils i fins i tot mostren habilitats de caça notables, capaços d'eliminar alguns enemics formidables. Mestres del sigil, poden emboscar a preses com esquirols, visons, llúdrigues i la seva preferida llebre amb raquetes de neu . Tanmateix, també són una de les úniques espècies capaços de caçar i menjar-se l'espinós porc espí . Han dominat l'art de superar les defenses dels porcs espins i són un dels seus principals depredadors.
També són capaços de vèncer preses molt més grans que ells mateixos. L'evidència mostra caçar amb èxit Linx canadenc gats, així com galls dindis salvatges i guineus . Són uns caçadors formidables, amb uns sentits excel·lents i una destresa per escalar segura.
Tot i que la carn és un element bàsic en la seva dieta, generalment són omnívors i no són contraris a buscar fruites de temporada, fruits secs i bolets.
Tot i que no sembla ser una presa principal o regular per a cap espècie competidora, el pescador té les seves amenaces. Encara que no és comú, més gran carnívors M'agrada coiots , lleons de muntanya i óssos representar amenaces. Alguns aus rapinyaires , particularment àguiles daurades i àguiles calbes també són prou grans i valents per baixar i fer un àpat amb un gat pescador. Sembla que tenen una relació gos-menja-gos amb els linces, on tots dos es troben en la dieta de l'altre.
Tanmateix, l'impacte més important sobre les seves poblacions ha vingut històricament dels humans. A través de la desforestació, els accidents de trànsit i el gran comerç de pells que fomentava el trampeig.

Els pescadors s'aparellen a la primavera, generalment al voltant d'abril, però una característica biològica única anomenada implantació retardada fa que els kits arribin gairebé un any després. Aquesta forma de diapausa embrionària s'observa de vegades en grans mamífers, especialment en entorns septentrionals i durs, on per garantir que hi hagi prou energia per a l'embaràs, el procés es retarda fins que passen els durs mesos d'hivern. El ós polar és un clar exemple d'un gran mamífer que també retarda l'embaràs.
La femella activarà l'embaràs a finals de l'hivern de l'any següent, normalment a mitjans o finals de febrer. Després d'un període de gestació d'uns 50 dies, la mare donarà a llum una camada d'entre 1 i 4 nadons. Les cries s'anomenen kits i depenen completament de les seves mares durant les primeres setmanes de vida.
Els kits neixen cecs i indefensos, però creixen ràpidament. Després d'unes 3 setmanes s'estan gatejant, i al voltant de 2 o 3 mesos tenen els ulls oberts, se'ls deslleten de la llet de la seva mare a una dieta sòlida i poden començar a escalar. Als 5 mesos, aquests kits s'aventuren pel seu compte i el primer any es consideren adults.
Des del naixement fins a l'edat adulta, la vida d'un pescador està plena d'aventures i reptes. En estat salvatge, viuen uns 7 anys. El pescador més antic registrat que viu en captivitat, va arribar als 14 anys, però en la majoria dels casos 10 anys és el sostre, fins i tot en captivitat.
La seva vida passa de l'etapa vulnerable dels kits dependents a la fase lúdica dels juvenils i, finalment, a l'etapa experimentada de l'edat adulta.
La captura excessiva als segles XIX i principis del XX va fer que el nombre de pescadors a la natura fos perillosament baix, especialment a la part sud i est de la seva distribució, on l'impacte humà va ser més gran. No obstant això, gràcies a les lleis de conservació i als esforços dedicats, els pescadors han fet un retorn lloable a moltes regions.
Es considera que les poblacions són estables, el trampeig és legal dins de les estacions regulades i es considera que l'espècie és de 'Menor preocupació', però organitzacions com la UICN.