Xoriguer americà

Seleccioneu El Nom De La Mascota







  xoriguer americà

El xoriguer americà ( Falco esparver ) és el falcó nord-americà més petit. Sovint s'anomena el esparver , no s'ha de confondre amb l'esparver euroasiàtic ( Els esforços són benvinguts ) que és una espècie d'ocell rapinyaire completament diferent. Es troba a la major part del continent americà, des d'Alaska i Canadà fins al sud fins a Panamà Sud Amèrica .

Hi ha 17 subespècies en tota la seva distribució, cadascuna s'ha adaptat a diferents entorns. Algunes de les subespècies que viuen als extrems nord del Canadà i Alaska són migratòries, mentre que altres no.

El xoriguer americà és un ocell rapinyaire , i té una dieta majoritàriament d'insectes, sargantanes i rosegadors, i també d'ocells petits com els pardals (d'aquí el nom).

Es creu que el xoriguer americà és el falcó més abundant Amèrica del nord . Mentre que algunes subespècies com el xoriguer del sud-est americà no migratori (Pardal Falco Paulus) estan en declivi, en conjunt l'espècie està classificada com a menys preocupant a la Llista Vermella de la UICN

Característiques del xoriguer americà

El xoriguer americà és un falcó petit i àgil. No és tan musculós ni robust com altres falcons, cosa que té els seus propis beneficis per a com li agrada caçar a aquest ocell.

Les diferències més notables entre el xoriguer americà mascle i femella, es troben en les plomes de la cua, les ales i el pit.

  xoriguer-americà-mascle-i-femella

Les femelles tenen l'esquena i les ales de color marró clar a vermellós, amb un dibuix de barres de color marró més fosc. El pit i el ventre són pàl·lids amb taques marrons fosques. La cua és d'un color semblant a l'esquena, amb moltes bandes negres estretes.

Els mascles, en canvi, tenen plomes de color gris blavós a l'ala, amb taques negres a tot arreu. La part inferior de les ales és blanca. Tenen l'esquena de color marró vermellós (roscat), amb el ventre molt més clar i de color cremós. La cua del mascle també és de color marró vermellós, però amb una única banda terminal negra.

Tant en mascles com en femelles, el cap és petit amb les galtes blanques, de color gris pissarra a la part superior, amb dues franges negres verticals a la cara.

Pel que fa a la mida, el xoriguer americà oscil·la entre 8,7 i 12,2 polzades (22 a 31 cm) de llarg i de 20 a 24 polzades (51 a 61 cm) a través de l'envergadura.

Les femelles són més grans que els mascles, i les subespècies de xoriguer americà que viuen més al nord són més grans que les que viuen en zones més temperades i de latitud més baixa. Això compleix amb la regla de bergmann.

Ubicació i hàbitat del xoriguer americà

Hi ha 17 subespècies de xoriguer americà, i cadascuna d'elles viu en diferents indrets de la serralada d'Amèrica i el Carib. Aquestes subespècies i les seves localitzacions són:

  • Xoriguer americà ( Falco sparverius sparverius ) – la subespècie nominal. Es troba àmpliament als Estats Units, Canadà i Mèxic.
  • Xoriguer del sud-est americà (Falco sparverius Pau) – Sud-est dels Estats Units des de Louisiana fins a Florida.
  • (Falco sparverius peninsularis) – Zona sud de Baixa Baixa de Califòrnia, especialment Santana al sud fins al cap San Lucas.
  • (Falco sparverius tropicalis) – Amèrica Central des del sud de Mèxic fins al nord d'Hondures.
  • (Falco sparverius nicaraguensis) – Sabana d'Hondures i Nicaragua.
  • (Falco sparverius sparveroides) – Les illes de Cuba, l'illa de la joventut i les Bahames.
  • (Falco sparverius Dominica) – República Dominicana, Haití i Jamaica.
  • Xoriguer del Carib oriental (Falco sparverius Carib) , – Les illes de Puerto Rico, Les Petites Antilles
  • (Falco sparverius brevipennis) A tot el Carib holandès, especialment a les antigues illes de les Antilles Neerlandeses (Aruba, Curaçao i Bonaire).
  • (esparver Isabelina) – Va des de Veneçuela fins al Brasil.
  • ( Falco sparverius i raceus) – Colòmbia i Veneçuela.
  • (esparver de falco) – Colòmbia occidental.
  • (Esparver equatorial) - Nord de l'Equador.
  • (Falco sparverius peruvianus) – Xile, Equador i Perú.
  • (Falco sparverius fernandensis) – The Juan Fernández Islands.
  • (Pardal Falco cinnamominus) – Argentina, Xile i Perú.
  • (esparver de falco) – Brasil i Bolívia.

A les diferents subespècies, el xoriguer americà s'ha adaptat a molts ambients i hàbitats diferents. Prefereix hàbitats oberts com camps, prats i sabanes, però també es pot trobar en entorns més urbans com ara parcs i solars buits.

El xoriguer americà normalment nidifica en cavitats d'arbres, penya-segats o edificis. També utilitzarà caixes niu, i de vegades robarà els nius d'altres ocells com ara falcons de cua vermella , corbs, pestanyes i merlins.

Dieta del xoriguer americà

El xoriguer americà no és un menjador exigent. Té una dieta àmplia, que varia en la seva gamma en funció de la disponibilitat. És aquesta dieta àmplia i la capacitat de sobreviure amb preses més petites i menys menjars, que s'ha atribuït en part al seu gran èxit com a espècie.

  ocell-xoriguer-americà

Se sap que mengen petits rosegadors com ara ratolins i musaranya de cua curta , així com petits sargantanes i rèptils. Els insectes també són una font d'aliment comuna, especialment cucs de terra , llagostas , libèl·lules , escarabats, papallones i arnes .

Aquests ocells rapinyaires també menjaran ocells més petits, com els pardals i els estornells, però també són capaços d'agafar ocells més grans com els coloms. Se sap que s'aprofiten d'objectius fàcils, com ara petits ocells que mengen de menjadors per a ocells en grups. Aquesta és una de les raons per les quals mai no hauríeu de tenir una caixa d'ocells a prop d'un menjador per a ocells. Fer-ho fa que sigui un objectiu fàcil d'una família d'ocells nidificant.

Els xoriguers americans són caçadors d'emboscades. Tenen el cos més prim que altres rapinyaires que cacen en vol. No estan construïts amb aquest tipus de caça intensiva en energia, i és més probable que es trobin posats en una branca o un pal de tanca i escanejant el sòl a la recerca de preses. Quan veu un animal, es capbussa i el captura amb les urpes.

També caçaran ocells planant a l'alçada i submergint-se cap avall, en lloc de participar en una llarga persecució. És més probable que mengin altres ocells a les zones urbanes que a les zones rurals, on hi ha preses més fàcils i més petites.

Comportament del xoriguer americà

El xoriguer americà és un ocell solitari, excepte durant l'època de reproducció. Dels que migren, acostumen a fer-ho sols, encara que també es veuen en petits ramats.

Se sap que nien any rere any al mateix territori, i en alguns casos al mateix niu. Sobretot quan un niu ha tingut molt èxit en el passat. En les poblacions que no són migratòries (sedentàries), se sap que romanen al voltant del lloc de nidificació durant tot l'any.

És un ocell vocal, amb una varietat de crides que utilitza per comunicar-se amb altres xoriguers en diferents moments. Aquestes vocalitzacions es poden classificar en tres sons:

  • Klee ’ – S’utilitza en situacions en què l’ocell està molest o emocionat. Normalment en una sèrie de 'klees' repetitius.
  • Grinyols ’ – Generalment s’utilitza quan s’alimenta o durant les relacions sexuals
  • Chitter ’ – S’utilitza durant el festeig, especialment per a l’alimentació, el sexe i la cura de les cries

Els que viuen a Amèrica Central i del Sud solen ser criadors locals, no migratoris. Els que es reprodueixen a les parts del nord del Canadà i als EUA solen emigrar cap al sud durant l'hivern.

Ús del xoriguer americà a la falconeria

El xoriguer americà s'utilitza àmpliament a la falconeria, i destaca per ser especialment bo per als principiants que aprenen l'habilitat. Són especialment coneguts pel seu èxit a l'hora de capturar ocells de caça com la guatlla. Són particularment avantatjoses per a l'embarcació en zones urbanes o zones petites que no tenen l'abast per treure el millor dels ocells de falconeria més grans.

  femella-xoriguer-americà-4764702

Reproducció del xoriguer americà

Les parelles que s'aparellen sovint es posaran a prop l'una de l'altra i s'acillaran. El festeig generalment es produeix mitjançant mostres de vol hàbil i alimentant la seva futura parella. La còpula sol durar uns 10 segons.

La femella pon de 3 a 7 ous durant un període de 24 a 72 hores. A continuació, incuba els ous durant 28-32 dies. Les cries fan niçó als 30-35 dies d'edat, però hauran assolit el seu pes d'adult a partir dels 16-17 dies: creixen ràpidament!

Al primer any, es consideren adults i hauran assolit la maduresa sexual. En estat salvatge tenen una esperança de vida mitjana de 3-5 anys, però de vegades poden arribar a edats molt més grans.

  xoriguer masculí-americà

Estat de conservació dels xoriguers americans

El xoriguer americà està classificat com una espècie de menys preocupació a la Llista vermella de la UICN, amb estimacions de més de 4 milions d'individus entre les diferents subespècies. Però això no vol dir que no hi hagi esforços per entendre i protegir el futur d'aquests ocells.

Algunes subespècies com el xoriguer del sud-est americà han vist que les seves poblacions han disminuït en més d'un 80% des de la dècada de 1940, principalment com a resultat d'una disminució dels llocs de nidificació adequats: pèrdua d'hàbitat.

L'American Kestrel Partnership es va posar en marxa el 2012 i permet als científics aficionats i professionals fer un seguiment i gestionar les dades de les caixes niu de xoriguer a tota la seva gamma. Això ajuda a entendre millor els comportaments, els èxits i els reptes als quals s'enfronten aquests ocells.

Depredadors de xoriguers americans

Tot i ser un ocell rapinyaire d'èxit, el xoriguer americà té alguns depredadors propis. Aquests inclouen ocells rapinyaires més grans com els astors, Mussols , corbs americans i Els Hawks de Cooper . També hi ha alguns depredadors no voladors com les serps de rata i les serps de blat de moro.

Fets fascinants sobre els xoriguers americans

  • La paraula 'falco' és llatí per 'falcó', i 'sparverius' és llatí per 'semblant a pardal'.
  • El xoriguer americà més antic registrat era una femella que tenia almenys 10 anys i 3 mesos quan es va trobar a Dakota del Sud el 2003.
  • El xoriguer americà és l'ocell estatal de cinc estats dels Estats Units: Missouri, Iowa, Montana, Nevada i Dakota del Sud.
  • El xoriguer americà de vegades s'anomena 'esparver', encara que no està estretament relacionat amb els autèntics falcons.