Íbex alpí

Seleccioneu El Nom De La Mascota







  ibex alpí Font de la imatge

El Íbex alpí (Capra ibex) viu en regions rocoses al llarg de la línia de neu sobre els boscos alpins dels Alps europeus. Està estretament relacionat amb l'ibex espanyol (Capra pyrenaica) i l'ibex nubi de l'Orient Mitjà (Capra ibex nubiana). Els ibex són animals amb peülles uniformes, també coneguts com a 'peülles hendidas'.

Tots els animals amb peülles es van unir abans en l'ordre dels 'ungulats', però ara s'han separat entre els d'ungulats parells i els d'ungulats.

Descripció de l'ibex alpí

L'ibex és una espècie de cabra montés salvatge que té unes enormes banyes corbades a l'esquena. Les banyes d'un cabra cabra masculí poden arribar a fer entre 70 i 140 centímetres (28 a 55 polzades) de llargada. Les banyes femenines són una mica més curtes, més primes i es corben una mica més cap enrere. Les banyes s'utilitzen per defensar-se dels depredadors.

Un íbex creix fins a uns 5 peus de llarg i fa uns 3,5 peus a l'alçada de les espatlles i pesa al voltant de 270 lliures. El mascle és habitualment més gran i més pesat que la femella. Els cabracs tenen pelatges curts, però no peluts, que varien de color des del marró vermellós a l'hivern fins al gris marronós a l'estiu. L'ibex mascle té barba a la barbeta. Els cabras mongols són notablement àgils i de peu segurs, cosa que els permet saltar per les cornisas rocoses.

Alpine Ibex Habitat

Els cabraços es troben en terrenys escarpats entre les línies de fusta i neu per sobre dels boscos alpins dels Alps europeus. Els íbex solen ocupar hàbitats escarpats i rocosos a elevacions d'entre 2.000 i 4.600 metres (6.500-15.000 peus). Els cabracs tenen una estructura de peülles única que els fa un excel·lent escalador a les roques escarpades.

Dieta Ibex

Els íbex són herbívors i depenen principalment de l'herba, les flors, les branques i la molsa per sobreviure. Els ibex també sovint es posen sobre les potes del darrere per arribar a les fulles i els brots dels arbres. Baixen dels seus hàbitats costeruts durant la tarda i el vespre als prats alpins de sota per alimentar-se. No obstant això, a l'hivern, els cabras escasses solen viure a cotes més baixes quan el menjar és més escàs. Durant l'estiu, els cambriols necessiten beure aigua cada dos dies i, per tant, busquen regions on hi hagi una font d'aigua fiable.

Comportament de l'Ibex

Els cabraços són diürns i viuen en grups de solters en ramats de 10 a 20 individus. Aquests ramats mascles i femelles només s'uniran durant l'època d'aparellament.

Poder pujar a grans alçades també és una tècnica de defensa dels cabrets, ja que molt pocs depredadors els poden seguir fins a les regions més escarpades del seu hàbitat. Entre els depredadors dels ibex hi ha llops , óssos, guineus i linxs . Si els ibex senten perill, s'aixequen sobre les seves potes posteriors molt fortes i apunten les banyes cap als seus depredadors. Els cabrits petits (ibex) també són susceptibles als atacs d'aus depredadores grans com les àguiles.

Els ibexes reben ajuda amb els seus hàbits de neteja d'aus anomenades Gackles que picotegen paràsits del seu pelatge.

Com la majoria de les cabres, l'ibex s'aboca amb la seva pròpia orina, cosa que li dóna una forta olor corporal.

Reproducció d'ibex

L'època de reproducció de l'ibex comença a finals de tardor, quan el mascle entra en el que es coneix com 'el roder'. En aquest moment, els mascles es separaran dels seus ramats de solters i seguiran el seu propi camí per buscar un ramat femella. Durant l'època de reproducció, es produeixen rituals de lluita entre mascles per determinar qui té dret a criar amb les femelles disponibles. Els danys físics són rars durant els rituals tot i que els mascles tenen banyes grans i pesades.

El període de gestació de la femella és d'uns 6 mesos (150-180 dies) després dels quals neix un sol nen (poques vegades es produeixen bessons), generalment durant el mes de maig. Els cambriols poden viure fins a 20 anys.

Estat de conservació de l'ibex alpí

A principis del segle XIX l'Ibex estava pràcticament extingit, sent caçat per les seves suposades qualitats místiques. Després de 150 anys d'una àmplia protecció, els nombres a la natura no estan ara en perill d'extinció. Més de 3.000 cabras montés viuen ara al Parc Nacional del Gran Paradís, establert als Alps italians el 1922 per a la seva protecció. Uns 5.000 cabras montés viuen a altres parts dels Alps. Altres ibex amenaçats d'extinció són l'Etiopian Ibex i el Español de la Península Ibèrica.

Consulteu-ne més animals que comencen per la lletra A