Bisont
Altres / 2026

Mentre nadons zarigües i zarigües tenen noms semblants, no són els mateixos animals. Tots dos són marsupials, però tenen característiques diferents i viuen en continents diferents. Una diferència és que les zarigües tenen cues peludes i són més petites que les zarigües de cua nua. També pertanyen a diferents ordres taxonòmics.
També és més probable que trobeu poc zarigües vivint molt a prop dels assentaments humans. Fins i tot poden sentir-se prou valents per visitar el vostre jardí o instal·lar-se en una caixa niu si teniu l'amabilitat de posar-los una.
Si veieu un nadó de zarigüeya, és difícil de creure que aquestes criatures petites, fràgils i vulnerables creixin en la seva forma adulta.
En aquesta guia donem un cop d'ull a alguns fets sorprenents sobre la zarigüeya del nadó i oferim algunes respostes a algunes de les preguntes més freqüents. Així que comencem!
Les zarigües nadons es diuen ' joies ', i no són l'únic animal petit que porta aquest nom. Altres marsupials com ara cangurs nadons i nadons coales també es coneixen com joeys. S'arrosseguen a la seva mare' bossa 'en néixer. La majoria de zarigües creen caus en cavitats buides d'arbres alts, però algunes espècies construeixen un tipus de cau anomenat ' dray ‘.

A mesura que creixen, les zarigües femelles es coneixen com a ' jill 'i els mascles es coneixen com a' jack ‘. No hi ha cap substantiu col·lectiu específicament per a un grup de joeys, però un grup de zarigües en general s'anomena ' passaport ‘de zarigües.
Les zarigües solen néixer entre 16 i 19 dies després de la concepció. Hi ha una lleugera variació entre les espècies, però aquesta és la mitjana. Les zarigües de cua de raspall comuns paren al cap d'uns 17 dies, però l'altra espècie més destacada, la zarigüeya de cua anulada comuna, té un període de gestació una mica més llarg d'entre 20 i 26 dies.
Tot i que pot semblar un embaràs curt, els nadons joeys arriben en un estat força vulnerable i subdesenvolupat en comparació amb els animals, com els humans, que tenen embarassos més llargs.
La majoria dels joeys neixen a la tardor (de març a maig) o a la primavera (de setembre a novembre), tot i que les zarigües de cua de pinzell poden reproduir-se en qualsevol època de l'any. La majoria de les zarigües només tenen un joey a la vegada, però també es produeixen bessons i trillissos. Els tres bessons són molt rars, però.
Les zarigües comunes, però, poden tenir entre un i quatre joeys per camada (de vegades dues vegades a l'any, depenent de les condicions), a més de tenir múltiples joeys subadults que viuen al seu drey.
Després del naixement, de la mateixa manera wallabies i cangurs , el jove joey s'arrossegarà ràpidament fins a la bossa de la mare. No deixaran la bossa durant uns 4 o 5 mesos (entre 120 i 140 dies). Mentre creixen i es desenvolupen, s'alimenten de la llet de la seva mare.

Fins i tot un cop deixin la bossa, continuaran a prop de les seves mares, muntant-se d'esquena per moure's. Ho fan fins que arriben al voltant dels 7-9 mesos d'edat. Els dos pares es tornen per tenir cura dels joves. El pare portarà les cries a l'esquena mentre la mare està alimentant.
Quan neixen els nadons, són increïblement vulnerables. Tots dos són cecs i sords, i només comencen a vocalitzar i obrir els ulls al voltant dels 3 mesos d'edat. Una o dues setmanes abans de deixar la bossa de la seva mare.
Els baby possum joeys també neixen nus i no tenen la capacitat de regular la seva pròpia temperatura. Necessiten la bossa de la seva mare, no només per protegir-se dels depredadors durant aquesta etapa infantil, sinó també per mantenir-los calents i còmodes fins que arribi la seva pròpia pell.
Les zarigües de cua anular comuna nadon solen néixer en unitats familiars més grans. Els seus germans i germanes grans de l'època de reproducció anterior normalment viuran i s'alimentaran amb ells, i amb els progenitors. Viuran junts en un niu comunal anomenat drey, que tendeixen a construir en matolls baixos en lloc de dalt dels arbres.
La majoria de les zarigües, però, són animals solitaris fora de l'època de reproducció i quan no crien les seves cries. Les femelles tenen més probabilitats que els mascles de viure a prop de les seves mares, ja que els mascles viatgen més lluny per trobar una nova parella. La majoria de zarigües, inclosa la cua de pinzell comú, no viuen als nius.

Al principi, les zarigües no poden emetre cap so, però desenvolupen la seva veu abans de sortir de la bossa de la seva mare. Aquests joves joeys aprenen moltes vocalitzacions diferents. Els utilitzen juntament amb orinar per marcar el territori
Les zarigües poden fer tot tipus de sorolls, des de xiulets, grunyits i grunyits fins a clics, tossir i crits. Alguns poden ser territorials però no agressius. Per exemple, un mascle de cua de raspall, farà una crida forta i gutural per advertir a altres mascles de la seva presència al seu territori.
Les zarigües són marsupials, el que significa que les seves cries neixen molt prematures i incompletes. Després de només 17 dies de desenvolupament a l'úter, el nadó neix i s'arrossegueix pel pelatge de la seva mare fins a la seva bossa. Allà, s'enganxa a una de les seves quatre tetines i comença a alletar.
Les zarigües joves generalment romanen a la bossa durant uns 4 mesos, després dels quals començaran a muntar a l'esquena de la seva mare. Al voltant dels 7-9 mesos d'edat, seran deslletades de la llet materna i arribaran a l'edat adulta quan arribin als 10 mesos. Pel seu primer any, o primera temporada de cria, podran tenir joeys propis.
La vida útil de les zarigües pot variar molt entre les espècies. Les zarigües comunes tendeixen a viure uns 6 anys de mitjana en estat salvatge. D'altra banda, la zarigüeya de cua de raspall viu al voltant de 12-13 anys en estat salvatge.
Els zarigües solen reproduir-se una vegada a l'any. En general, donen a llum un sol joey, però els bessons també són comuns i se sap que els trillissos es produeixen amb menys freqüència. Alguns poden reproduir-se en qualsevol època de l'any, però la majoria neixen a la tardor.
Totes les zarigües comencen la vida molt petites, sovint en comparació amb la mida d'una 'gomelada', d'uns 1,5 a 2 cm de llarg i uns 2 grams de pes.
En la maduresa, una zarigüeya adulta pot arribar als 1,2-4,5 kg i els mascles són més grans que les femelles. Creixeran fins a uns 32-58 cm de mida amb 25-40 cm addicionals per a la seva cua.
Mentre comença la vida amb la mateixa mida, la zarigüeya de cua anulada no creix fins a ser tan gran com la zarigüeya de cua de raspall. En la maduresa, mesuren uns 30-35 cm des del nas fins a la base de la cua. Ambdues zarigües solen tenir cues de longitud similar. Les zarigües comunes creixen al voltant d'1 kg de pes en la maduresa.
A tota la gamma de zarigües, des de la zarigüeya pigmea de Tasmània fins a l'ós cuscus, la mida pot variar entre 10 grams i 7 kg a l'edat adulta!
Les zarigües nadons mengen insectes, fruites i fulles. També mengen petit sargantanes i ocells, així com buscar aliments com els ous. A mesura que envelleixin, també començaran a menjar més matèria vegetal com herbes, fongs, escorça, flors i fulles.

Es descriuen millor com a oportunistes perquè la composició nutricional precisa fluctua en funció de l'oferta d'aliments de cada lloc. Per fermentar i digerir la seva dieta d'aliments rics en fibra, diverses espècies de possum tenen un cec expandit (una bossa als intestins).
Com que les zarigües tenen un metabolisme lent, tendeixen a augmentar de pes fàcilment en captivitat. La seva dieta s'ha d'adherir a les plantes autòctones.
Les zarigües són natives de Austràlia , així com Papua Nova Guinea i Sulawesi. Algunes espècies també s'han introduït a altres països com Nova Zelanda i la Xina, però no són natives d'aquestes regions.
Quan són nadons, les zarigües viuran a la bossa de la seva mare i, depenent de l'espècie, s'aixoplugaran en buits d'arbres o nius secs.
Pel que fa a l'hàbitat, aquests marsupials viuen en una varietat d'ambients, com ara boscos d'eucaliptus, manglars, boscos, matolls i boscos. Viuen en terres baixes, regions muntanyoses, així com en climes desèrtics, semiàrids, temperats i tropicals.
Hi ha fins a 30 espècies diferents de zarigües només a Austràlia, 13 de les quals només resideixen a Victòria. Tanmateix, hi ha fins a 70 espècies diferents a tota la gamma de zarigües, conegudes científicament com ' falangeriformes, que és un subordre de la ' marsupials ‘ infraclass.
Les espècies més comunes són la zarigüeya de cua de raspall comú i la zarigüeya de cua anulada comú, però la més gran és l'ós cuscus possum.
Les zarigües comunes són un menjar fàcil aus rapinyaires , especialment els mussols quan són als arbres. Sobre el terreny són vulnerables a ser assassinats guineus així com gats i gossos domèstics salvatges o no confinats. També pateixen víctimes mortals per hàbitats humans i desenvolupament urbà, especialment pel contacte amb línies elèctriques.
Amb les zarigües que viuen a prop dels assentaments humans, el perill més comú per a les zarigües és causat pels gats i els gossos domèstics. Les rascades de gat poden ser especialment perilloses per a les zarigües, ja que poden infectar-se fins i tot amb una petita rascada. Qualsevol opossum atacat per un gat ha de ser portat i revisat per un veterinari.