Calamars colossals

  Calamars colossals Font de la imatge

El calamar colossal (Mesonychoteuthis hamiltoni), també conegut com a calamar antàrtic o calamar gegant, és un membre de la família dels cranquiids i l'únic membre del gènere Mesonychoteuthis. Habita a l'oceà Austral i es creu que és l'espècie de calamar més gran en termes de massa, arribant com a mínim a 495 quilograms (1.091 lliures).

El calamar colossal només es coneix a partir d'un nombre reduït d'exemplars, i en realitat se sap poc sobre aquesta espècie de calamar. Això es deu al fet que viuen a les profunditats de l'oceà en aigües gelades. Sabem, però, que tenen una aparença semblant a la d'altres membres de la família Cranchiidae, amb ganxos als braços i tentacles.

El primer informe d'un calamar colossal va ser l'any 1925, quan es van descobrir el cap i els braços a l'estómac d'un catxalot. Des d'aleshores, només s'han reportat vuit calamars colossals adults, i sis d'ells eren restes recuperades de l'estómac de les capturades. balenes .



Tot i ser difícil d'atrapar per a l'anàlisi, el calamar colossal no es considera en perill d'extinció i en realitat està catalogat com a Preocupació Menor a la Llista Vermella de la UICN.

Característiques del calamar colossal

El calamar colossal és el viu més pesat invertebrat espècie, arribant a pesar fins a 495 kg (1.091 lliures). Poden assolir fins a 14 m de longitud amb una longitud de mantell de 2 a 4 m. A diferència de la majoria de les espècies de calamars, presenta un gegantisme d'aigües profundes, el que significa que és extremadament gran per al seu entorn.

El calamar colossal té vuit braços i un parell de tentacles llargs igual que altres espècies de calamars, però 25 ganxos giratoris que s'alineen en dues fileres als extrems dels seus tentacles, que és exclusiu d'aquesta espècie de la família Cranchiidae.

El seu cos és de forma cònica i tenen dues aletes amples que els ajuden a navegar per aigües profundes. El calamar colossal també té els ulls més grans documentats al regne animal, amb un diàmetre estimat de 30 a 40 cm (12 a 16 polzades).

Durada de la vida del calamar colossal

No està clar quant de temps viu el calamar colossal. Tanmateix, es consideren gonocòrics, és a dir, moren poc després de la reproducció i l'aparellament.

Dieta de calamars colossal

Es creu que el calamar colossal s'alimenta de chaetognatha, peixos grans com el peix de gallina de la Patagònia i calamars més petits. Aquests animals no necessiten menjar gaire; per exemple, un peix de merluza de 5 kg pot proporcionar prou energia perquè un calamar de 500 kg sobrevisqui fins a 200 dies. Es creu que són un depredador d'emboscada que depèn dels seus hams per atrapar preses, i no es creu que utilitzin molta energia per perseguir preses.

  Calamars colossals
© Citron

Comportament colossal dels calamars

Es creu que aquests animals viuen una vida bastant lent. No tenen moltes necessitats alimentàries són vius tan profunds que escapen a la majoria de les preses.

Un calamar colossal pot nedar a una velocitat de 20 mph (32 km/h). Es creu que no utilitzen energia addicional perseguint les preses i, en canvi, utilitzen els seus grans ulls i una excel·lent visió per a la predació visual.

Reproducció de calamars colossals

Els hàbits de reproducció del calamar colossal són en gran part desconeguts, però podem fer suposicions basant-nos en altres espècies de calamars. Tots els calamars posen ous. Alguns poden posar ous sols mentre que altres posen grups d'ous en una gran massa flotant semblant a una gelatina. Un cop eclosionen els ous, els nadons poden trigar entre un i tres anys a tenir mida completa.

S'especula que els calamars colossals mascles tenen penis, cosa inusual dels calamars. La femella adulta de calamar colossal s'ha descobert en aigües molt menys profundes, cosa que probablement implica que les femelles desoven en aigües menys profundes que la seva profunditat normal.

Ubicació i hàbitat del calamar colossal

El calamar colossal es troba a l'oceà Austral des de l'Antàrtida fins als extrems meridionals d'Àfrica, Amèrica del Sud i Nova Zelanda. Es creu que han d'habitar a profunditats d'almenys 2200 m, perquè s'han trobat a l'estómac dels catxalots.

Els calamars colossals juvenils, però, solen viure als 1000 m superiors de l'oceà i no s'han trobat per sota dels 1000 m. A mesura que el calamar envelleix es mou cap a aigües més profundes i fosques, possiblement per reduir la possibilitat que es detecti, i també per reduir la pressió de la depredació.

Estat de conservació del calamar colossal

Els calamars colossals poques vegades s'han documentat, però no es creu que siguin una espècie en perill d'extinció. Estan catalogats com a Preocupació Menor a la Llista Vermella de la UICN.

Fins a l'any 2015 es van registrar aproximadament 12 calamars colossals, però n'hi podria haver molts més, ja que són notòriament difícils de rastrejar.

Depredadors de calamars colossals

Els investigadors creuen que els calamars colossals són la principal font d'aliment per als seus depredadors, catxalots . El descobriment de becs de calamars colossals trobats a l'estómac de molts catxalots ha proporcionat proves clau sobre la mida, la forma i l'hàbitat d'aquests calamars adults.