Wombat

Seleccioneu El Nom De La Mascota







Font de la imatge

Wombats (Família: Vombatidae) són petits marsupials semblants a óssos que es troben al sud-est d'Austràlia i Tasmània. Estan més estretament relacionats amb el Ós Koala , però, són incapaços de pujar als arbres.

A diferència dels óssos, els wombats no són depredadors sinó animals tímids i tímids que poden ser mascotes bones, juganeres i afectuoses.

Hi ha 3 espècies de wombat endèmiques d'Austràlia, essent el Common Wombat l'espècie més coneguda. Les altres 2 espècies són el wombat del nas pelut del sud (Lasiorhinus latrifrons) i el wombat del nas pelut del nord (Lasiorhinus krefftii).

Descripció de Wombat

Els wombats mesuren de 0,7 a 1,2 metres (28 a 48 polzades) de llarg, 35 centímetres d'alçada i pesen entre 15 i 35 quilograms (11 a 77 lliures). Tenen caps grans, potes curtes i poderoses amb urpes poderoses, conjunt gruixut, cossos musculosos i dents davanteres semblants a rosegadores adequades per a la seva forma de vida excavadora.

Un pelatge de wombats pot variar de color des d'un marró sorrenc, gris fins a negre. El Wombat comú es pot distingir de les altres 2 espècies pel seu nas sense pèl i les orelles arrodonides. En ser marsupials excavadors, els wombats es diferencien en què les seves bosses estan mirant cap enrere, de manera que les cries estan protegides de la brutícia voladora quan la femella està excavant.

Els wombats tenen una pell gruixuda i coriosa a la gropa que utilitzen per bloquejar les entrades dels caus dels depredadors.

Hàbitat de Wombat

Els hàbitats preferits d'un wombat són els camps costaners muntanyosos o muntanyosos, els rierols i els barrancs.

Dieta Wombat

Els wombats són herbívors i s'alimenten d'herba, arrels d'arbusts i arbres i fongs. Poden pasturar fins a 8 hores a la nit i viatjar bastant lluny dels seus caus a la recerca d'aliment.

Comportament de Wombat

Els wombats són excavadors i excavaran caus de 30 metres (100 peus) de llarg. Els burrows tindran una entrada, però es poden ramificar en diferents cambres. El wombat fa el seu niu en una d'aquestes cambres i estarà folrat d'herba, escorça i fulles.

Els wombats solen ser nocturns, però de vegades prenen el sol en llocs especialment preparats a prop de l'entrada del seu cau. Els wombats viuen en grans àrees d'habitatge i encara que solen ser solitaris, els territoris veïns es poden solapar considerablement.

Tot i que els wombats de vegades són agressius entre ells en captivitat, algunes observacions suggereixen que sovint es visiten els uns als altres caus a la natura. Quan un wombat està sobresaltat o amenaçat, pot fugir a uns 25 milles per hora i mantenir aquesta velocitat fins a 90 segons. Els principals depredadors dels wombats són els diables de Tasmània i els dingos.

Reproducció de Wombat

Els wombats assoleixen la maduresa sexual als 2 anys d'edat. Els naixements es produeixen a finals de la tardor, quan neixen entre 1 i 2 cries després d'un període de gestació de 20 a 28 dies. M'agrada tots els marsupials , els nadons de wombat (joeys) neixen subdesenvolupats i de seguida entren a la bossa de la seva mare on romandrà enganxat a una tetina, llet de succió, fins que estigui completament desenvolupat. Les cries solen sortir de la bossa quan tenen 6-7 mesos i es deslleten al cap de 15 mesos.

Estat de conservació del wombat

Els wombats són una espècie protegida però són perseguits en algunes regions per ser insectes. Els wombats comuns estan classificats per la Llista Vermella de la UICN com una espècie de menys preocupació. Els wombats del nas pelut del nord (Lasiorhinus krefftii) són una espècie en perill crític d'extinció i es considera a prop de l'extinció. Ara són molt rars amb només una petita població en un parc nacional al centre de Queensland. El seu greu declivi es deu a la pèrdua d'hàbitat per al bestiar. El wombat del nas pelut del sud també és una espècie en perill d'extinció.