Escarabat rinoceront

Font de la imatge

El Escarabat rinoceront (o escarabat rinoceront) pertany a la subfamília (Dynastinae) i forma part de la família dels escarabats (Scarabaeidae).

Els escarabats rinoceront es troben entre els escarabats més grans del món. L'escarabat rinoceront rep el nom encertat perquè té banyes al cap, molt com ho fa el rinoceront.

Els escarabats rinoceront aconsegueixen els 60 mil·límetres de llarg. Tenen dues banyes, una a la part superior del cap i l'altra sobresortint cap endavant des del mig del tòrax. Cada banya està lleugerament bifurcada al final. Les dues banyes gairebé es troben i en moure el cap l'escarabat pot pessigar-se feblement amb elles.



Els escarabats rinoceront mascles utilitzen les seves banyes en les batalles d'aparellament contra altres mascles. Els científics creuen que l'escarabat s'ha tornat tan fort com per poder alimentar-se a través de les escombraries pesades al terra de la selva i cavar el seu camí cap a la seguretat. Amb les seves banyes, pot sortir d'una situació enganxosa enterrant-se sota terra, escapant del perill.

La millor protecció que tenen dels depredadors és la seva grandària generalment gran combinada amb el fet de ser nocturn (l'activitat és de nit). Durant el dia, s'amaguen sota troncs o a la vegetació i són invisibles als pocs depredadors prou grans com per voler menjar-se'ls. L'aspecte temible d'aquests escarabats s'incrementa pels xiulets forts que fan quan els molesten. El xisclet xiular és només un farol i es produeix en fregar l'abdomen contra els extrems de les cobertes de les ales. Si s'examina de prop un escarabat que grinyola, es pot veure que l'abdomen es mou al mateix temps que els grinyols.

El seu estadi larvari és llarg, diversos anys en algunes espècies. Com amb tots els escarabats, les larves de l'escarabat rinoceront (larvas) eclosionen dels ous i es converteixen en pupes i aquestes finalment es converteixen en escarabats adults. Cada femella pon uns 50 ous blancs. Els adults s'alimenten de nèctar, saba vegetal i fruits. Malgrat la seva mida, no mengen gaire. Les larves, en canvi, mengen una gran quantitat de fusta podrida o del compost on viuen. Els escarabats rinoceront tenen tres estadis, és a dir, passen per tres mudes abans de passar a l'etapa de pupes. No es pot dir quina és la vida mitjana perquè el nom d'escarabat rinoceront fa referència a unes 300 espècies diferents d'escarabats, alguns viuen a països tropicals i altres viuen a Amèrica del Nord i, per tant, la durada de la seva vida varia molt.

Malgrat la seva aparença ferotge, tots són totalment inofensius. No poden mossegar ni picar ni fer-te mal amb les banyes. La banya del mascle no s'utilitza per protegir-se, sinó per a la batalla ocasional amb un altre mascle sobre un lloc d'alimentació. El mascle victoriós amb el lloc d'alimentació sovint pot atraure una parella. Les femelles dels escarabats rinoceront no tenen banyes. Les femelles són força planes i es veuen amb menys freqüència.

Els escarabats rinoceront són els animals més forts del planeta, proporcionalment. Poden aixecar fins a 850 vegades el seu propi pes. Per posar-ho en perspectiva, si un humà d'alçada i pes mitjans tingués la força de l'escarabat rinoceront, seria capaç d'aixecar un objecte de 65 tones. També pensaries que una cosa tan massiva com un elefant podria portar més pes que un petit insecte. No obstant això, un enorme Elefant africà només pot portar fins a un 25% del seu propi pes a l'esquena i com que l'escarabat rinoceront pot portar 850 vegades el seu propi pes, no hi ha concurs. Això seria com un elefant portant 850 elefants a l'esquena.

Els escarabats rinoceront poden volar amb força i se senten atrets per les llums a la nit. En general, es noten quan arriben a les llums de les cases o quan se'ls veu ajaguts sota els fanals i als asfalts de formigó de les benzineres. A Brisbane només es veuen als mesos d'estiu, però al nord tropical es poden trobar en qualsevol època de l'any.

Els escarabats rinoceront són mascotes populars per a nens a Àsia. Són nets, fàcils de mantenir i segurs de manejar. Als països asiàtics, els escarabats mascles també s'utilitzen per a baralles de jocs d'atzar, ja que competeixen naturalment per escarabats femelles amb el guanyador tirant l'altre d'un tronc.