Edafosaure
Dinosaures / 2026

El Tord cançó l'ocell (Turdus philomelos) també es coneix en dialectes com a 'throstle' o 'mavis'. El tord cantó és un membre comú europeu de la família de les tordades turdidae. Els tords cantors són ocells petits que fan uns 22 a 23 centímetres de llarg i un pes de 70 a 90 grams. Els tords cantors són més petits que les merles (Turdus merula) i més petits i més marrons que els tords amb taques més petites.
Els mascles i les femelles són semblants, amb l'esquena marró llisa i les parts inferiors ben tacades. El seu pit és de color groc marronós.
L'ocell tord es troba habitualment en boscos i jardins ben vegetats de tota Europa al sud del cercle polar àrtic, excepte a Ibèria. També s'han introduït a Nova Zelanda i Austràlia.
El tord cançó és comú i estès a Nova Zelanda, però a Austràlia només sobreviu una petita població al voltant de Melbourne.

Molts tords cançoners volen cap al sud durant l'hivern, tot i que algunes poblacions occidentals són residents. El tord cançó també s'ha introduït a altres parts del món.
Els tords són omnívors, mengen una gran varietat d'insectes, cucs de terra , cargols i baies. Els tords cançoners sovint utilitzen una pedra en particular com a 'enclusa' per trencar-hi les closques dels cargols amb un toc del cap.
Els tords cantors no formen ramats, tot i que es poden associar diverses aus en un hàbitat adequat.
El tord cantó niu en arbustos o bardisses, posant quatre o cinc ous (blau brillant brillant amb taques negres) en un niu net en forma de copa folrat d'argila.
La femella de tord cantó cova els ous durant uns 14 dies. El jove s'acosta aproximadament al mateix temps. Els tords cantors poden criar 2 o 3 cries en un any.

L'ocell mascle tord cantó canta el seu cant fort des dels arbres, els terrats o altres perxes altes. La seva cançó repeteix de manera característica frases melòdiques. El seu hàbit de repetir frases de cançons el distingeix dels merles cantants.
Els tords són un ocell cantor popular del jardí, el nombre del qual està disminuint seriosament, especialment a les terres de conreu, per la qual cosa és una espècie de la Llista Vermella.