Setter anglès
Races de gossos / 2026
Font de la imatge
El Tauró balena (Rhincodon typus), és un tauró d'alimentació de filtre lent (animals que s'alimenten colant la matèria en suspensió i les partícules d'aliment de l'aigua) que és l'espècie de peix viu més gran, que arriba als 18 metres de llarg. Els taurons balena són rars a les Galápagos i es troben principalment en aigües obertes. Són de color marró grisós que s'esvaeixen a la part inferior més pàl·lida i tenen un patró de taques blanques.
Com a filtre alimentador, té una boca àmplia que pot fer fins a 1,5 metres (4,9 peus) d'amplada i pot contenir entre 300 i 350 files de dents diminutes. Té cinc grans parells de brànquies. Dos ulls petits es troben cap a la part davantera dels taurons, cap ample i pla.
La pell del tauró balena pot tenir fins a 10 centímetres (3,9 polzades) de gruix. El tauró té un parell d'aletes dorsals i pectorals cadascuna. La cua d'un tauró balena juvenil té una aleta superior més gran que l'aleta inferior, mentre que la cua adulta es torna semilunar (o en forma de mitja lluna). Els espiracles dels taurons balena (obertures comercials a la superfície d'alguns animals que solen conduir als sistemes respiratoris) es troben just darrere dels ulls.
El tauró balena no és un nedador eficient, ja que tot el cos s'utilitza per nedar, cosa inusual per als peixos i contribueix a una velocitat mitjana de només uns 5 quilòmetres per hora (3,1 milles per hora).
Es creu que el tauró balena es va originar fa uns 60 milions d'anys. El nom de 'tauró balena' prové de la fisiologia dels peixos; és a dir, un tauró tan gran com una balena que comparteix un mode d'alimentació similar al filtre alimentador.
El tauró balena habita als oceans tropicals i temperats càlids del món. Tot i que es creu que són principalment pelàgics (mar obert o oceà que no es troba a prop de la costa), les agregacions estacionals d'alimentació dels taurons es produeixen a diversos llocs costaners com Galápagos.
El tauró balena és solitari i rarament es veu en grups tret que s'alimenti en llocs amb abundància de menjar. Els mascles van a distàncies més llargues que les femelles (que semblen afavorir llocs concrets).
El tauró balena, com a filtre alimentador, és una de les tres espècies de tauró filtrant conegudes (juntament amb el tauró peregrino i el tauró megaboca). S'alimenta de fitoplàncton, macroalgues, plàncton, krill i petita vida nectònica, com ara petits calamars o vertebrats.
Els hàbits reproductius del tauró balena són obscurs. Es creu que els taurons balena són ovípars (animals que ponen ous, amb poc o cap altre desenvolupament embrionari dins de la mare), però la captura d'una femella el juliol de 1996 que estava embarassada de 300 cries indica que són ovovivípars . Els ous romanen al cos i les femelles donen a llum cries vives que fan de 40 centímetres (15,7 polzades) a 60 centímetres (23,6 polzades) de llarg. Es creu que arriben a la maduresa sexual al voltant dels 30 anys i s'estima que l'esperança de vida és d'entre 70 i 180 anys.
El tauró balena és l'objectiu de la pesca comercial en diverses zones on s'agreguen estacionalment. La població és desconeguda i l'espècie és considerada vulnerable per la UICN. Tota la pesca, venda, importació i exportació de taurons balena amb finalitats comercials ha estat prohibida a les Filipines el 1998, seguida de Taiwan el maig de 2007.
Consulteu més del nostre Publicacions de la vida marina de Galápagos!