Ocell Xoriguer

  xoriguer Font de la imatge

El Xoriguer (Falco tinnunculus) també es coneix com a xoriguer europeu, xoriguer eurasiàtic o xoriguer del vell món. A Gran Bretanya, on no hi ha cap altre falcó marró, generalment s'anomena 'el xoriguer'. El xoriguer és un dels més comuns aus rapinyaires trobat a Gran Bretanya. La població de parelles reproductores a Gran Bretanya és d'uns 38.600.

Descripció del xoriguer

  Xoriguer

Els xoriguers mesuren de 34 a 38 centímetres (13 a 15 polzades) del cap a la cua, amb una envergadura de 70 a 80 centímetres (27 a 31 polzades). El mascle adult mitjà pesa al voltant de 155 grams (5,5 unces) i la femella adulta pesa uns 184 grams (6,5 unces). Els xoriguers femelles són lleugerament més grans que els xoriguers masculins. El xoriguer és un petit ocell rapinyaire de color marró castany. El seu bec ganxot és de color blavós amb el cere groc. Les seves potes són grogues.



El xoriguer mascle (o tercel) té les parts superiors de color marró castany amb taques negres i el cap i la cua de color blau-gris. La seva cua té una única barra negra a la punta. A sota, el pit i el ventre són de color beige amb taques negres. El xoriguer femella (o falcó) és més fosc que el mascle i l'esquena, el mantell i les ales tenen una barra negra. La seva cua té barreres negres al llarg de la seva longitud. Les parts inferiors cremoses tenen més vetes de negre que el mascle. De tant en tant, el seu cap i la cua poden estar tenyits de gris. Els xoriguers juvenils són semblants en aparença als xoriguers femenins.

Els xoriguers són de mida similar a l'esparver, però, els xoriguers tenen ales més punxegudes. No són voladors ràpids ni poderosos i el seu batec d'ala és més aviat 'flappy'.

Hàbitats de xoriguer

Els xoriguers es troben en una gran varietat d'hàbitats, des dels erms i els brucs, fins a terres de conreu i zones urbanes. Els únics llocs que no afavoreixen són els boscos densos, les grans zones humides sense arbres i les muntanyes. Són una visió familiar, al costat d'una autopista o una altra carretera principal. Sovint es poden veure posats en una branca alta d'un arbre o en un pal de telèfon o cable, a la recerca de preses.

Els xoriguers fan el niu als forats dels arbres o en una cornisa de penya-segats o edificis i simplement folreu el forat o la cornisa amb pals i palla. Els xoriguers no construeixen els seus propis nius, sinó que utilitzen nius construïts per altres espècies.

Dieta Xoriguer

Els xoriguers s'alimenten principalment de petits mamífers, com ara campanyes, musaranyanes, ratolins i ocells tan grans com els estornells. Tanmateix, els xoriguers són ocells adaptables i canviaran a invertebrats com ara escarabats, cucs de terra, llagostas o fins i tot cargols. Als jardins, agafaran restes de carn.

A més de tenir una vista excepcionalment bona, els xoriguers també poden veure la llum ultraviolada. Això és útil per localitzar els campañols perquè deixen un rastre d'orina allà on van i l'orina brilla amb llum ultraviolada.

Comportament del xoriguer

  Xoriguer flotant mentre caça Els xoriguers es poden identificar fàcilment pel seu comportament de caça, planant baix sobre les praderies a la recerca de preses. Els xoriguers tenen una visió aguda que els permet detectar petites preses des de la distància. Són capaços de flotar a una alçada d'uns 10 a 20 metres sobre el camp obert.

Els xoriguers planen sense esforç durant llargs períodes de temps volant amb un vent en contra i fent petits ajustaments continus a les seves ales i la cua mentre penja en un corrent d'aire creixent.

Mentre està flotant, el cap del xoriguer es manté perfectament immòbil, donant-li la capacitat de detectar els més mínims moviments a terra. Quan hi ha una presa adequada a la vista, el xoriguer cau verticalment cap a terra, baixa per agafar la seva presa amb les urpes i la mata amb una mossegada ràpida. Els xoriguers sovint es poden trobar caçant pels costats de carreteres i autopistes. Els xoriguers també utilitzen sovint pilons o pals de telègraf com a miradors per detectar preses, estalviant-se l'esforç de volar.

Els xoriguers són atrevits i s'han adaptat bé a la invasió humana, nien en edificis i cacen per les principals carreteres.

A les zones més al nord i a l'oest de Gran Bretanya, els xoriguers sovint migren cap al sud al final de l'època de reproducció, però tornen a la primavera següent per formar els seus territoris. A l'hivern visiten molts més xoriguers des dels Països Baixos i Escandinàvia.

La crida del Xoriguer és un 'kee-kee-kee' agut i fort, que de vegades es pot confondre amb trucs de Trepalla.

Reproducció del xoriguer

Els xoriguers nien en una cornisa, en un forat d'arbre o en un niu en desús. La reproducció comença d'abril a maig. La femella incuba la posta de 3 a 6 ous i els pollets eclosionen al cap de 27 a 31 dies. Els ous mesuren uns 39 mil·límetres per 32 mil·límetres. Són llisos i no brillants i de color blanc o groguenc-marrons amb marques vermelles-marrons. Tots dos adults alimenten els ocells joves, tot i que els acabats d'eclosionar solen ser alimentats per la femella amb el mascle caçant i portant el menjar al niu. Els juvenils van a l'envol al cap de 27 a 39 dies i es dispersen del seu lloc natal entre juliol i agost i poden viatjar fins a 100 milles (150 quilòmetres).

La vida útil d'un xoriguer salvatge és d'uns 10 anys.

Estat de conservació del xoriguer

Els xoriguers no es consideren amenaçats a nivell mundial i són l'ocell rapinyaire més comú d'Europa, tot i que els xoriguers han disminuït a Gran Bretanya en els últims anys.