Micos caputxins

Font de la imatge

El Micos caputxins són el grup de micos del Nou Món classificats com el gènere Cebus.

La gamma dels micos caputxins inclou Centreamèrica ( Hondures ) i mig Sud Amèrica (mig Brasil , oriental Perú , Paraguai ). Els micos caputxins generalment s'assemblen als frares del seu homònim.



El seu cos, braços, cames i cua són de color fosc (negre o marró), mentre que la cara, la gola i el pit són de color blanc i el seu cap té una gorra negra. Els micos caputxins aconsegueixen una llargada de 30 a 56 centímetres (12 a 22 polzades), amb cues tan llargues com el seu cos. Els micos caputxins pesen fins a 1,3 quilograms (2-3 lliures), amb un cervell de 35-40 grams de massa. Es consideren els micos més intel·ligents del Nou Món.

Com la majoria dels micos del Nou Món, els micos caputxins són diürns i arboris. Amb l'excepció d'una migdiada del migdia, es passen tot el dia buscant menjar. A la nit dormen als arbres, encastats entre branques. Els micos caputxins són poc exigents pel que fa al seu hàbitat i, per tant, es poden trobar en moltes àrees diferents. Entre els enemics naturals dels caputxins hi ha grans falcons, gats i serps.

La dieta del mico caputxin és més variada que la d'altres micos de la família Cebidae. Els micos caputxins són omnívors, mengen no només fruites, fruits secs, llavors i brots, sinó també insectes, aranyes, ous d'ocells i petits vertebrats. Els micos caputxins que viuen a prop de l'aigua també mengen crancs i mariscs trencant la seva closca amb pedres.

Fàcilment reconeguts com els micos 'molida d'òrgans', els micos caputxins de vegades es mantenen com a mascotes exòtiques. També s'utilitzen de vegades com a animals de servei. De vegades saquegen camps i conreus i les poblacions humanes properes els consideren molestos. En algunes regions s'han tornat rars a causa de la destrucció del seu hàbitat.

Els micos caputxins viuen junts en grups de 6 a 40 membres. Aquests grups estan formats per femelles emparentades i la seva descendència, així com diversos mascles. Normalment els grups estan dominats per un sol mascle, que té els drets primaris d'aparellar-se amb les femelles del grup. El grooming mutu i la vocalització serveixen com a comunicació i estabilització de la dinàmica de grup. Els micos caputxins són animals territorials, marquen clarament una zona central del seu territori amb orina i el defensen dels intrusos.

Les femelles tenen cries cada 2 anys després d'una gestació de 160 a 180 dies. Les cries s'aferren al pit de la seva mare fins que són més grans, quan es mouen cap a la seva esquena. Els caputxins mascles adults poques vegades participen en la cura de les cries. En 4 anys per a les femelles i 8 anys per als mascles, els juvenils arriben a madurar completament. En captivitat, els individus han arribat als 45 anys, encara que l'esperança de vida a la natura és només de 15 a 25 anys.

Durant la temporada de mosquits, els micos caputxins aixafen milpeus i freguen les restes a l'esquena. Això actua com un repel·lent natural d'insectes.

Gènere: Cebus – Mico caputxin de panxa daurada

El Mico caputxin de panxa daurada (Cebus xanthosternos), és una de les diverses espècies de micos del Nou Món. Els micos caputxins de panxa daurada tenen un pit, ventre i braços característics de color groc a vermell daurat. La seva cara és de color marró clar i la seva gorra per la qual van rebre el nom dels caputxins és de color marró fosc/negre o marró clar. Una banda de pèl curt al voltant de la part superior de la cara amb un color tacat contrasta amb les zones circumdants més fosques. Les seves extremitats i la cua també són de color fosc.

Els micos caputxins de panxa daurada estan restringits al bosc atlàntic del sud de Bahia, Brasil, a causa dels alts graus d'interferència de l'home. Només sobreviuen 300 individus. Estat de conservació: en perill crític.

Gènere: Cebus – Mico caputxin cotó

El Mico caputxí de tufted (Cebus apella), també conegut com a caputxí marró o caputxí negre és un primat del Nou Món d'Amèrica del Sud. És una de les espècies de primats més esteses al neotròpic. Els caputxins tuftes són animals omnívors, que s'alimenten principalment de fruits i invertebrats, encara que de vegades s'alimenten de petits vertebrats ( sargantanes i pollets d'ocells) i altres parts de les plantes.

Com altres caputxins, aquests són animals socials, formen grups de 8 a 15 individus, i estan dirigits per un mascle alfa o dominant. El caputxin tufted té una construcció més poderosa que la resta de caputxins, amb un pelatge més aspre i una cua curta i gruixuda. Estat de conservació - Preocupació menor.

Gènere: Cebus - Mico caputxin de front blanca

El Mico caputxin de front blanca (Cebus albifrons), és un primat del Nou Món, endèmic de sis països diferents d'Amèrica del Sud: Bolívia, Brasil, Colòmbia , Veneçuela , Equador i el Perú. L'espècie també es divideix en diverses subespècies diferents. Igual que qualsevol altre mico caputxin, també és un animal omnívor, s'alimenta principalment de fruits, tot i que també pot menjar invertebrats i altres parts de les plantes. És un animal polígam i viu en grups força nombrosos (de 15 a 35 individus), donant a llum una única cria a intervals de 2 anys. Estat de conservació - Preocupació menor.

Gènere: Cebus - Mico caputxin de cap blanc

(a la foto a la part superior de la pàgina)

El Mico caputxí de cap blanc (Cebus capucinus), també conegut com a caputxí de cara blanca o caputxí de gola blanca, és un petit mico del Nou Món de la família dels Cebidae. Originaris dels boscos d'Amèrica del Sud i Central, els caputxins de gola blanca són importants per a l'ecologia de la selva tropical pel seu paper en la dispersió de llavors i pol·len. Com altres micos del gènere Cebus, els caputxins de cap blanc reben el nom de l'ordre dels frares caputxins: els caputxes que porten aquests frares s'assemblen molt a la coloració del cap dels micos.

Els caputxins de cap blanc tenen pelatge majoritàriament negre, amb pelatge blanc a groguenc al voltant de la cara nua i rosada i a les espatlles; i, per descomptat, goles blanques. Una zona en forma de V de pelatge negre a la corona del cap és distintiva. La punta de la cua sovint es manté enrotllada, donant als caputxins de cap blanc el sobrenom de 'cua anular'. Els adults poden assolir una longitud de 435 mil·límetres i un pes de 3,9 quilograms. La seva cua és prensil. Estat de conservació - Preocupació menor.

Altres micos caputxins

El Mico caputxí negre (Cebus nigritus), és un mico caputxí d'Amèrica del Sud. Es troba al Brasil i l'Argentina. El caputxí robust (Cebus nigritus robustus), és una subespècie del caputxí negre endèmica del Brasil. Estat de conservació - Vulnerable.

El Mico caputxin de ratlles negres (Cebus libidinosus), és un mico caputxí del Nou Món d'Amèrica del Sud. Es troba al Brasil, Argentina i Paraguai.

El Mico caputxin ros (Cebus queirozi) és una nova espècie de mico caputxin reivindicada que va ser descoberta a principis de 2006 per investigadors de zoologia de la Universitat Federal de Pernambuco, prop de Recife, al nord-est del Brasil. Pontes va dir que ‘tan bon punt vaig veure el mico amb el seu cabell groc daurat i la tiara blanca al cap, vaig saber que era una espècie nova’.

El Societat de Micos Caputxins (Cebus kaapori) és un mico caputxí endèmic del Brasil. Aquesta espècie es troba als estats brasilers de Para i Maranhao. Antigament considerada una subespècie del caputxí plorador (Cebus olivaceus), recentment va ser elevada a l'estatus d'espècie. Estat de conservació - Vulnerable.

El Mico caputxin de cap gros (Cebus apella macrocephalus), és una subespècie del caputxí tufted d'Amèrica del Sud. Es troba al Brasil, Colòmbia, Equador i Perú. Estat de conservació - Preocupació menor.

El Mico Caputxí Plorador (Cebus olivaceus), és un mico caputxí del Nou Món d'Amèrica del Sud. Es troba al Brasil, Guyana, Guaiana Francesa , Surinam i Veneçuela. Estat de conservació - Preocupació menor.

Consulteu-ne més animals que comencen per la lletra C