El conill Palomino - Guia completa i fets
Races de conills / 2026
Font de la imatgeGoril·les de muntanya Goril·les de muntanya (Gorilla Beringei Beringei) es troben a la selves del Zaire, Ruanda i Uganda i particularment a les muntanyes Virunga. Els goril·les de muntanya tenen els cabells més llargs i foscos que altres goril·les, cosa que els permet viure a gran altitud i viatjar a zones on les temperatures baixen del punt de congelació.
Els goril·les de muntanya s'han adaptat a una vida a terra més que qualsevol altre primat no humà i els seus peus s'assemblen més als humans.

Els goril·les de muntanya es poden identificar per les empremtes del nas úniques per a cada individu, igual que altres goril·les. Els goril·les de muntanya tenen pelatges negres llargs i sedosos, un cos gran amb cara, palmes, plantes i pit sense pèl. De les cinc subespècies de goril·la, el goril·la de muntanya és una de les més rares. Notablement fort, el goril·la de muntanya té un tronc curt i un pit i espatlles amples.
Els goril·les de muntanya són altament socials i viuen en grups relativament estables i cohesionats units per vincles a llarg termini entre els goril·les de muntanya mascles adults i les goril·les de muntanya femenines. Un grup típic de goril·les de muntanya està liderat pel goril·la masculí madur més gran i fort. El goril·la masculí madur s'anomena 'esquena platejada' perquè el pèl de l'esquena dels mascles passa de negre a gris platejat a mesura que madura. Un grup de plataformes normalment inclou un o dos goril·les mascles subadults i unes quantes femelles de goril·les i les seves cries.
Els mascles de goril·la de muntanya maduren més tard que les femelles i no es reprodueixen fins que arriben als 15 a 20 anys. Aproximadament la meitat dels goril·les mascles abandonen els seus grups natals a la pubertat i viatgen sols o amb altres goril·les mascles subordinats fins que estableixen el seu propi grup. Una vegada que un goril·la masculí hagi establert un grup, el més probable és que es quedi amb aquest grup de per vida tret que sigui expulsat per un altre goril·la masculí. Les lluites per l'accés a les femelles entre els dors platejats dominants i els mascles solitaris són intenses i poden provocar la mort.
Les femelles adultes de goril·les donen a llum un nadó aproximadament cada 4 anys, encara que un nadó supervivent només es produeix cada 6 a 8 anys a causa de l'elevada mortalitat infantil durant els tres primers anys de vida. Un nadó goril·la neix amb un pes d'1,8 a 2 quilograms (4 a 4,4 lliures) després d'un període de gestació de 251 a 295 dies. Els petits goril·les són portats per les seves mares i comencen a caminar després de 30 a 40 setmanes. Els nadons de goril·les donen el pit durant uns 12 mesos. Els goril·les infantils normalment es queden amb la seva mare entre 3 i 4 anys i maduren entre els 11 i els 12 anys. Els nadons de goril·les es deslleten als 2,5 a 3 anys d'edat.
Els goril·les mascles i femelles joves es classifiquen com a joves d'entre 3 i 6 anys d'edat aproximadament. Durant aquesta etapa, tant els goril·les mascles com les femelles tenen el cabell negre gruixut i la pell negra. Els joves de goril·les masculins i femenins augmenten de mida i pes a taxes similars durant els primers sis anys. Als sis anys fan uns 1,2 metres (4 peus) d'alçada i pesen uns 68 quilos (150 lliures).
Els goril·les de muntanya tenen un ritme de reproducció lent. Aquesta reproducció lenta fa que aquesta espècie sigui encara més amenaçada. Durant un període de vida de 40 a 50 anys, una femella de goril·la de muntanya pot tenir només 2 a 6 cries vives. Les femelles de goril·les de muntanya donen a llum per primera vegada als 10 anys aproximadament i tindran descendència cada quatre anys o més.
Les femelles de goril·les de muntanya maduren al voltant dels 6 anys i deixen de créixer més altes, tot i que continuen augmentant de pes lentament fins que arriben a un pes de 113 a 136 quilograms (250 a 300 lliures) a les edats de 10 a 11 anys. Els goril·les de muntanya mascles continuen creixent tant en mida com en pes més enllà dels 6 anys. No arriben a la maduresa fins als 12 anys. Entre les edats d'uns 6 i 10 anys, els mascles conserven el color uniforme dels cabells negres de la seva joventut i s'anomenen 'Blackbacks'.
El potencial de creixement de la població dels goril·les de muntanya no alterats és comparable al dels éssers humans. El període de gestació és d'uns 9 mesos. Les mares goril·les amb un nadó poden no tenir-ne un altre fins a 4 anys. Tampoc hi ha una temporada de reproducció aparent, ja que els naixements de goril·les es produeixen durant tot l'any. Tanmateix, a causa de contratemps i malalties, molts nadons de goril·les moren durant el primer any de vida i gairebé la meitat de tots els goril·les moren abans d'arribar a l'edat adulta.
La vida útil màxima dels goril·les de muntanya en estat salvatge és difícil d'estimar. Els goril·les més longeus en captivitat van arribar a les edats de 30 a 35 anys. No s'ha vist cap goril·la en estat salvatge que semblés tan envellit com els goril·les captius més antics, de manera que l'esperança de vida a la natura és probablement una mica menor, potser de 25 a 30 anys. Actualment no hi ha goril·les de muntanya coneguts en captivitat.
El goril·la de muntanya és una criatura molt intel·ligent i amable. Malgrat la seva reputació ferotge, el goril·la de muntanya poques vegades fa ús de la seva increïble força. Quan es tracta de defensar la família o els drets de cria, però, mostra un domini.
Els goril·les de muntanya passegen per un territori de fins a 15 milles quadrades (39 quilòmetres quadrats). El goril·la de muntanya passa gran part del seu temps menjant. El seu aliment inclou una varietat de plantes, juntament amb alguns insectes i cucs. A la nit, els goril·les de muntanya fan un niu per dormir. Molts goril·les lleugers nien als arbres, fent llits de branques doblegades. Els individus més pesats poden niar en herbes a terra. Els nadons de goril·les de muntanya s'arraulen amb les seves mares durant la nit.
Durant molt de temps, la imatge que la majoria de la gent va tenir d'una trobada de goril·les va incloure cops de pit, rugits, càrrega i dents grans i descobertes. Tanmateix, els investigadors que estudien els goril·les revelen una imatge molt diferent dels goril·les de muntanya. Els goril·les de muntanya són criatures pacífices, suaus, socials i principalment vegetarianes. Les mostres impressionants i d'aspecte ferotge ocasionals són generalment d'un goril·la masculí que protegix el seu grup familiar d'una amenaça. Els goril·les, especialment els mascles, tenen una àmplia gamma de comunicacions vocals i físiques. Els Silverbacks poden rugir, cridar i bordar per dissuadir els depredadors o competidors. Els goril·les de muntanya es col·loquen sobre les cames i es colpegen els seus grans pits, que contenen sacs d'aire, per produir un so intimidant. Els goril·les de muntanya fins i tot poden carregar contra persones o goril·les que consideren amenaçadors, colpejant el terra amb els punys en una mostra d'agressivitat.
Els goril·les de muntanya mengen grans quantitats de vegetació i passen al voltant del 30 per cent de cada dia buscant menjar. Els goril·les de muntanya consumeixen arrels, fulles, tiges d'herbes, vinyes, escorça dels arbres, plantes de la mida d'un arbust i brots de bambú.
La vida dels goril·les de muntanya no és tan tranquil·la. Els goril·les de muntanya estan en perill d'extinció , amenaçats per la guerra civil en una petita zona d'Àfrica on viuen. Els caçadors els maten per menjar o trofeus. Els boscos de goril·les de muntanya es tallen per obtenir terres de cultiu, combustible i habitatge. No obstant això, molts científics dedicats, guardaparcs i altres persones preocupades estan treballant dur per protegir els goril·les de muntanya, els seus boscos i la seva forma de vida a les muntanyes.
Avui dia, uns 320 goril·les de muntanya habiten les Virungas, però, la seva supervivència a llarg termini continua amenaçada pels canvis naturals i els desastres, els caçadors i els caçadors furtius i la inestabilitat política crònica que s'envolta al límit de la seva casa forestal.