El conill Palomino - Guia completa i fets
Races de conills / 2026
Font de la imatgeEl Goril·la de les terres baixes orientals (Gorilla beringei graueri) només es troba als boscos tropicals de l'est del Zaire, Àfrica.
Igual que les espècies occidentals de goril·les, els goril·les de les terres baixes orientals caminen a quatre potes, però utilitzen els artells de les mans en lloc dels palmells.
Els goril·les de les terres baixes orientals tenen un aspecte més robust que els goril·les de les terres baixes occidentals, amb dents més llargues, una mandíbula més forta i un cos més ample.
Els goril·les de les terres baixes orientals tenen pelatge negre que en els mascles, com altres goril·les, es torna platejat a l'esquena a mesura que l'animal madura.

Com altres goril·les, el goril·la de les terres baixes orientals té orelles petites i orificis nasals amples. Els mascles adults fan 175 centímetres (69 polzades) d'alçada i pesen 165 quilograms (360 lliures). Els mascles de goril·les de les terres baixes orientals són gairebé el doble de grans que les femelles.
El goril·la de les terres baixes orientals té una estructura social ben desenvolupada i viu i viatge en grups familiars. Cada grup familiar inclou normalment un goril·la masculí d'esquena platejada dominant, tres goril·les femelles adultes no relacionades i quatre o cinc goril·les joves. També es poden trobar goril·les mascles subordinats als grups. També s'han enregistrat grups més grans de 15 a 20 membres i fins i tot fins a 30 membres.
Les femelles de goril·les de les terres baixes orientals abandonen els seus grups de naixement per unir-se a altres grups o goril·les mascles solters quan arriben a la maduresa sexual al voltant dels 7 o 8 anys d'edat. Els llaços entre aquestes goril·les femelles adultes no relacionades són fluixos i només els goril·les femenins relacionats (per exemple, mare/filla, germanes) es prepararan mútuament.
Els mascles de goril·les de les terres baixes maduren més tard que les femelles de goril·les de les terres baixes i no es reprodueixen fins als 15 a 20 anys. Aproximadament la meitat dels goril·les mascles abandonen el seu grup natal a la pubertat i viatgen sols o amb altres goril·les mascles subordinats fins que estableixen el seu propi grup. Una vegada que un goril·la masculí hagi establert un grup, el més probable és que es quedi amb aquest grup de per vida tret que sigui expulsat per un altre goril·la masculí. Les lluites per accedir a les femelles de goril·les entre els dors platejats dominants i els mascles solitaris són intenses i poden provocar la mort.
Les goril·les adultes donen a llum un nadó aproximadament cada 4 anys, tot i que un nadó supervivent només es produeix cada 6 a 8 anys a causa de l'elevada mortalitat infantil en els primers 3 anys de vida. Un nadó goril·la neix amb un pes d'1,8 a 2 quilograms (4 a 4,4 lliures) després d'un període de gestació de 251 a 295 dies. Els petits goril·les són portats per les seves mares i comencen a caminar després de 30 a 40 setmanes. Els nadons de goril·les donen el pit durant uns 12 mesos. El nadó goril·la pot gatejar al voltant de les 9 setmanes d'edat i pot caminar al voltant de les 35 setmanes. Els goril·les infantils normalment es queden amb la seva mare durant 3 o 4 anys i maduren entre els 11 i els 12 anys. Els goril·les infantils es deslleten als 2,5 o 3 anys d'edat.
La freqüència i la durada de l'activitat sexual dels goril·les són baixes en comparació amb altres grans simis. Només l'esquena platejada, o goril·la mascle dominant, pot aparellar-se amb les femelles adultes del seu grup. L'èxit reproductiu dels mascles depèn del manteniment dels drets exclusius de les femelles adultes, que s'assegura perquè els mascles formen un vincle permanent amb cada goril·la femella d'un grup social. La formació d'aquests enllaços impedeix que les femelles adultes de goril·les abandonin el grup o s'aparellin amb altres goril·les mascles. Animals normalment tranquils, els goril·les són inusualment forts durant la còpula (aparellament). Els goril·les viuen entre 30 i 40 anys en estat salvatge; 40-60 anys en captivitat.
Els goril·les de les terres baixes orientals mengen principalment fulles i altra vegetació en lloc de fruites. Els goril·les de les terres baixes orientals normalment s'alimenten al matí i a la tarda i descansen al voltant del migdia. Fan nius de branques i fulles a la nit i els científics utilitzen la informació de nius i excrements recollida d'aquests llocs per estimar el nombre de goril·les d'un grup i per determinar la seva dieta.
Els goril·les de les terres baixes orientals poden fer fins a 25 vocalitzacions com ara grunyits, rialles, xiulets, lladrucs i crits, cadascun amb el seu significat específic.
Els goril·les de les terres baixes orientals són els primats més intel·ligents. Se'ls ha ensenyat a utilitzar la llengua de signes per comunicar paraules i, fins i tot, els han ajuntat per formar frases senzilles.
Es va estimar que la població de goril·les de les terres baixes orientals era de 3.000 a 5.000 individus el 1980. Des d'aleshores, la guerra civil a la regió ha provocat un augment de la caça furtiva i la pressió sobre els goril·les i els seus hàbitats.