El conill Palomino - Guia completa i fets
Races de conills / 2026
Font de la imatgeEl Goril·la de les terres baixes occidentals (Gorilla Gorilla Gorilla) pertany a la família ‘Pongidae’, que inclou quatre espècies de grans simis: el goril·la, el ximpanzé comú, el bonobo o ximpanzé pigmeu i l’orangutan. El goril·la de les terres baixes occidentals viu a les selves tropicals humides repartides per sis països de l'equatorial occidental Àfrica que inclouen: sud-est Nigèria , Gabon , Camerun , República Centreafricana , Congo i Guinea Equatorial .

El goril·la de les terres baixes occidentals és el més gran de tots els primats. Els goril·les de les terres baixes occidentals tenen espatlles amples, un coll musculós i unes mans i peus forts. La seva mida considerable els proporciona una bona defensa contra els depredadors i viuen amb relativa seguretat a terra, més que qualsevol altre primat.
El cos dels goril·les de les terres baixes occidentals està cobert per un pèl curt i prim de color gris-negre o marró-negre. La cara dels goril·les no té pèl, però sí que tenen una cresta gruixuda per sobre dels ulls.
Un goril·la de les terres baixes occidentals mascle madur té un pelatge platejat a l'esquena. Aquests goril·les adults s'anomenen 'Silverback'. Els goril·les de les terres baixes occidentals poden caminar distàncies curtes amb dues cames, però generalment es desplacen caminant a quatre potes. Quan fan això, caminen sobre els artells, que es coneix com a 'caminar amb els artells'.
Els goril·les de les terres baixes occidentals són omnívors, però de vegades es classifiquen com a herbívors perquè mengen principalment plantes. Sobreviuen principalment amb fruites, fulles i fullatge. Els goril·les de les terres baixes occidentals de vegades mengen insectes com tèrmits i formigues per complementar la seva dieta. Els goril·les de les terres baixes occidentals no beuen aigua, ja que obtenen una humitat adequada del fullatge que consumeixen.
Els únics depredadors del goril·la de les terres baixes occidentals són els lleopards i els éssers humans.
Els goril·les de les terres baixes occidentals formen petits harems no territorials normalment dominats per un sol goril·la mascle madur. Viuen en grups familiars estructurats. Un grup estarà format per un goril·la d'esquena platejada adult, diverses goril·les femenines no relacionades i goril·les infantils.
El goril·la d'esquena platejada és el goril·la dominant de la família i ell regula l'horari del seu grup. Els goril·les de les terres baixes occidentals passaran diverses hores del matí menjant, feran una pausa al mig del dia i tornaran a menjar abans de la nit. Durant el descans del migdia, els joves goril·les juguen entre ells mentre els adults dormen.
Mentre que els goril·les de les terres baixes occidentals són criatures socials i necessiten altres goril·les per sobreviure, l'únic vincle molt fort que formen és el vincle entre un goril·la masculí i les seves companyes de goril·la femella. Els goril·les de les terres baixes occidentals són animals tranquils, tímids i no agressius. Hi ha molt pocs conflictes entre grups que tenen territoris superposats, tot i que quan està amenaçat, el goril·la mascle fa tot el possible per espantar el depredador o l'invasor.
Els goril·les de les terres baixes occidentals adults fan exhibicions elaborades, com ara cops al pit, córrer de costat i esquinçar la vegetació per espantar un mascle intrús o una altra amenaça. Els goril·les de les terres baixes occidentals masculins també utilitzen aquestes exhibicions com a mostra de domini dins del grup.
Les goril·les femelles adultes poden tornar-se agressives quan defensen els seus nadons o mentre s'ajuden mútuament a expulsar els goril·les mascles adults joves. L'esquena platejada és el guardià de la pau i intervé entre disputes ocasionals entre goril·les femelles.
Els goril·les de les terres baixes occidentals construeixen un niu cada nit amb material vegetal per dormir i un niu de dia per descansar al migdia.
Els goril·les de les terres baixes occidentals maduren sexualment a la natura entre els 7 i els 8 anys i en captivitat uns 5 anys i mig. Els mascles de goril·les de les terres baixes occidentals maduren sexualment a la natura entre els 8 i els 9 anys i en captivitat des dels 6 anys. Els mascles no es consideren totalment madurs fins als 15 anys. Els goril·les de les terres baixes occidentals no tenen una temporada de reproducció diferenciada. La gestació dura de 250 a 270 dies (8 – 9 mesos). En estat salvatge, les femelles de goril·les solen donar la seva primera descendència als 10-11 anys i després a intervals de 4 anys. Normalment es produeix un goril·la infantil i els bessons són rars.
El naixement es produeix amb el goril·la femella en posició supina, al llarg d'uns minuts. Després del naixement del nadó, el goril·la mare talla el cordó umbilical. La descendència neix indefensa i cal portar-la als braços de la mare.
En néixer, els goril·les infantils pesen entre 1,8 i 2,3 quilograms i tenen el pèl escàs que cobreix la seva pell rosa-grisa. La mare goril·la manté el seu nadó de ventre a ventre per a un contacte proper fins que desenvolupa la força i la coordinació per aferrar-se al seu cabell al voltant dels 2 mesos. L'enorme esquena platejada és un pare pacient que jugarà amb el nadó un cop es faci mòbil.
Al voltant de les nou a les 10 setmanes, els infants goril·les comencen a gatejar per si mateixos i aviat caminar sobre les quatre extremitats. Apareix una taca blanca de pèl a les gropes més o menys al mateix temps que comencen a caminar. El pegat blanc ajuda a la mare a fer un seguiment del nadó i ajuda altres membres del grup a identificar el goril·la com a nadó. El pegat de la gropa comença a desaparèixer cap als 3 anys, la mateixa edat que sol començar el deslletament.
Les femelles romanen amb el seu grup natal fins als 8 o 9 anys, després s'uneixen a un grup no relacionat o a un mascle solitari. Els mascles romanen amb el seu grup natal fins als 12 anys, després comencen a marxar pel seu compte. Els mascles solitaris intenten atraure femelles d'altres grups per formar el seu propi grup.
La freqüència i la durada de l'activitat sexual dels goril·les són baixes en comparació amb altres grans simis. Només l'esquena platejada, o mascle dominant, pot aparellar-se amb les femelles adultes del seu grup. L'èxit reproductiu dels mascles depèn del manteniment dels drets exclusius de les femelles adultes, que s'assegura perquè els mascles formen un vincle permanent amb cada femella d'un grup social.
La formació d'aquests enllaços evita que les femelles adultes abandonin el grup o s'aparellin amb altres mascles. Animals normalment tranquils, els goril·les són inusualment forts durant la còpula (aparellament).
Esperança de vida: Els goril·les de les terres baixes occidentals viuen de 30 a 40 anys en estat salvatge, de 40 a 60 anys en captivitat.
En la naturalesa: La dieta dels goril·les és similar a la del ximpanzé, però, aquests goril·les mengen fruits més grans i fulles i tiges madures. La dieta dels goril·les inclou parts d'almenys 97 espècies vegetals, així com invertebrats, com ara tèrmits i formigues. Al voltant del 67% de la seva dieta és fruita, el 17% són llavors, fulles, tiges i medul·la. Les preses animals, incloses tèrmits, erugues i altres larves d'insectes constitueixen la resta.
Els goril·les de les terres baixes occidentals mengen fruites durant l'estació humida i més herbes i escorces a l'estació seca. Sembla que prefereixen les fruites i la medalla ensucrades, així com les fulles i l'escorça riques en proteïnes.
Com altres simis, els goril·les s'alimenten de fruites de temporada i dispersen les llavors als seus fems mentre viatgen d'un lloc a un altre. Els goril·les mascles van més enllà a l'estació humida a la recerca de fruites i passen més temps a terra menjant herbes a l'estació seca. Les goril·les femelles s'alimenten més alt als arbres i mengen més fulles que els mascles.
Al zoològic: Els goril·les mengen verdures, fruites, galetes que mengen fulles, remenen (tallen branques d'arbres variats, plantes herbàcies, alfals, falgueres, trèvols), llet i iogurt sense greix i un suplement vitamínic i mineral. Els goril·les en captivitat solen menjar menys aliments a granel que els que estan en estat salvatge.
Els goril·les mascles adults mengen entre 60 i 70 lliures de menjar al dia. Les femelles adultes de goril·les mengen aproximadament dos terços d'aquesta quantitat.
Els goril·les poden fer fins a 25 vocalitzacions com grunyits, rialles, xiulets, lladrucs i crits, cadascun amb el seu significat específic.
Els goril·les de les terres baixes occidentals no tenen enemics coneguts, excepte els humans. Els humans han amenaçat els seus mitjans de vida durant més d'un segle i els han posat en perill a causa de la degradació de la selva tropical, la caça il·legal de carn, la caça major, la venda de goril·les joves vius i la recollida excessiva per part de zoològics i institucions de recerca.
Molts goril·les han estat assassinats a trets en nom de l'autodefensa perquè si se'ls provoca el temps suficient, els goril·les carregaran cap a un atacant per espantar-los. No obstant això, cobren per intimidar, per no ferir i poques vegades entren en contacte real en aquestes circumstàncies. La seva última oportunitat de supervivència pot ser uns quants santuaris de goril·les a Àfrica, zoològics i altres entorns captius d'altres parts del món.
Els goril·les de les terres baixes occidentals es troben als zoològics de tot el món. Han estat importants en la investigació del comportament perquè la seva intel·ligència i estructura corporal són més properes a les dels humans que a qualsevol altre primat, excepte els ximpanzés. Els goril·les de les terres baixes occidentals són molt intel·ligents i fins i tot se'ls ha ensenyat llenguatge de signes. Són bastant capaços de fer tasques complexes.
Des del dimecres 12 de setembre de 2007, el goril·la de les terres baixes occidentals va passar d'estar en perill d'extinció a en perill crític. Això es deu a l'alteració humana i la pèrdua d'hàbitat. Els goril·les, els orangutans i els coralls es troben entre les plantes i animals que s'estan lliscant més a prop de l'extinció.
La llista vermella d'espècies amenaçades del 2007 anomena la pèrdua d'hàbitat, la caça i el canvi climàtic entre les causes. La Unió Mundial per a la Conservació (UICN) ha identificat més de 16.000 espècies amenaçades d'extinció.
El nom científic del goril·la de les terres baixes occidentals és 'Gorilla Gorilla Gorilla'.