gall fer

  ocell gall fer Font de la imatge

El Ocell gall fer (Tetrao urogallus) també es coneix com a urogallo o urogallo occidental. L'ocell gall fer és el membre més gran de la família dels urogallos, arribant als 100 centímetres de llargada i 4 quilos de pes. Trobada al nord d'Europa i Àsia, és famosa per la seva exhibició d'aparellament única. Els mascles s'anomenen 'galls' i les femelles 'gallines'.

Els ocells gall fer mascles i femelles es poden identificar fàcilment per la seva mida i coloració.

Característiques dels ocells gall fer



El gall fer (gall) mascle és molt més gran, pesa 4,3 quilograms (9,5 lliures) de mitjana i oscil·la fins a 6,3 quilograms (14 lliures) en individus més grans. El gall fer mascle pot oscil·lar entre 74 i 100 centímetres (29 a 40 polzades) de llarg i té una envergadura d'uns 1,2 metres (3,9 peus). Les plomes del cos són de color gris fosc a marró fosc, les plomes del pit són de color verd fosc metàl·lic brillant. El ventre i les cobertores inferiors de la cua varien de negre a blanc segons la raça.

La femella de gall fer (gallina) és molt més petita, amb un pes aproximadament la meitat que el mascle. El seu cos des del bec fins a la cua fa aproximadament 54-63 centímetres (21-25 polzades) de llarg, l'envergadura és de 70 centímetres (28 polzades) i pesa uns 2 quilograms (4,4 lliures). Les plomes de les seves parts superiors són marrons amb barrets negres i platejats, a la part inferior són més clares i de color groc bufó.

Tant els ocells mascles com les femelles tenen una taca blanca a la proa de l'ala. Tenen les potes plomades, sobretot a l'època de fred per protegir-se del fred. Les seves fileres de dits de banyes petites i allargades proporcionen un efecte de raquetes de neu que va donar lloc al nom de la família alemanya 'Rauhfusshühner', traduït literalment com a 'peus crus'. gallines ‘. Aquestes anomenades 'tacs de cortesia' fan una pista clara a la neu a l'hivern. També es poden distingir molt fàcilment els ocells gall fer tant mascles com femelles per la mida de les seves petjades. Hi ha una taca vermella brillant de pell nua a sobre de cada ull. En llengua dels caçadors alemanys, aquestes són les anomenades 'roses'.

Els ocells de gall fer no són volants elegants pel seu pes corporal i les ales curtes i arrodonides. Durant l'enlairament produeixen un soroll sobtat que dissuadi els depredadors. A causa de la seva mida corporal i de l'envergadura alar, eviten els boscos joves i densos quan volen. Mentre volen, els ocells gall fer descansen en fases curtes de planeig. Les plomes de gall fer produeixen un xiulet.

Dieta dels ocells de gall fer

El gall fer és un herbívor i viu d'una varietat d'aliments, com ara brots, fulles, baies, insectes, herbes i a l'hivern sobretot agulles de coníferes. Podeu veure les restes de menjar a les seves excrements, que fan aproximadament 1 centímetre de diàmetre i 5-6 centímetres de llarg. La major part de l'any els excrements són de consistència sòlida, però amb la maduració dels nabius, aquests dominen la dieta i les femtes es tornen informes i de color negre blavós.

A l'hivern, quan una gran capa de neu impedeix l'accés a la vegetació del sòl, el gall fer passa gairebé dia i nit als arbres, alimentant-se d'agulles de coníferes d'avet, pi i avet, així com de brots de faigs i serbals.

Molts nombres de galls fers supervivents disminueixen fins i tot amb esforços massius per criar-los en captivitat i alliberar-los a la natura. Les amenaces més greus per a l'espècie són la degradació de l'hàbitat, especialment la conversió de boscos nadius diversos en plantacions de fusta sovint d'una sola espècie, i els ocells que xoquen amb les tanques erigides per mantenir els cérvols fora de les plantacions joves. Augment del nombre de petits depredadors (p. Guineu vermella ) a causa de la pèrdua de grans depredadors (p. Llop , ós bru) també causen problemes en algunes zones. En algunes zones, els descensos es deuen a la caça excessiva, tot i que les lleis de caça en moltes zones ho han aturat. Fa més de 30 anys que no es caça a Escòcia i Alemanya.

Consulteu-ne més animals que comencen per la lletra C