Serps de Galápagos
Altres / 2026
Font de la imatgeEl Dofí de dents rugoses (Steno bredanensis) és un dofí bastant gran que es pot trobar en aigües profundes, càlides, tropicals i subtropicals des del Pacífic occidental fins al Mediterrani. Poques vegades es veuen al nord dels 40° de latitud o al sud dels 35° de latitud. També s'han vist dofins de dents rugoses al llarg de la costa atlàntica dels Estats Units, al Carib, al golf de Mèxic, al mar Mediterrani, al Pacífic tropical oriental i a l'oceà Índic.
La distribució geogràfica d'aquesta espècie és poc coneguda. El nom del gènere 'Steno', del qual aquesta espècie és l'únic membre, prové del grec per 'estret', fent referència al nas de l'espècie, que és una característica diagnòstica de l'espècie.
El tret característic del dofí de dents rugoses és el seu cap de forma cònica i el nas esvelt. Les aletes estan més enrere al llarg del cos que altres dofins similars (al mar, aquest dofí es pot confondre amb el Dofí giratori , Dofí tacat pantropical i Dofí mular , les 3 de les quals són espècies que s'han observat associant-se amb dofins de dents rugoses). Les seves aletes dorsals són més pronunciades.
Els llavis, la gola i el ventre dels dofins de dents rugoses són de color blanc rosat. Els seus flancs són d'un gris clar i el dors i l'aleta dorsal d'un gris molt més fosc. Els dofins de dents rugoses creixen fins a uns 2,5 metres de llargada i pesen uns 150 quilos. Els dofins de dents rugoses tenen dents afilades i serrades.
El dofí de dents rugoses és una espècie gregaria que es troba en grups de 10 a 30 de mitjana, així com bancs de fins a 160 dofins que contenen fins a 8 subgrups més petits. No s'ha observat que el dofí de dents rugoses passeja amb proa, però fa 'descremada' (neda amb el cap i la barbeta per sobre de la superfície de l'aigua).
El dofí de dents rugoses s'alimenta de peixos i calamars, així com de mol·luscs i cefalòpodes.
Com altres dofins, els dofins de dents rugoses es comuniquen amb el llenguatge corporal i s'ecolocalitzen fent clics i xiulets.
Se sap poc sobre els hàbits reproductius d'aquesta espècie. Un dofí de dents rugoses va ser criat amb a Dofí mular en captivitat produint una descendència híbrida. El que se sap és que les femelles de dofins de dents rugoses arriben a la maduresa sexual al voltant dels 10 anys, els mascles als 14 anys.
Alguns taurons (inclosos els taurons tigre, els taurons foscos i els taurons toro) i les orques depredaran dofins. Els dofins també estan sovint atrapats a les xarxes de pesca.
Els dofins de dents rugoses estan classificats com a dades deficients per la Llista Vermella de la UICN de l'any 2000.
Els dofins de dents rugoses són caçats per menjar en algunes regions. Són arponats al Japó i l'Àfrica occidental. L'embolic amb les arts de pesca suposa una amenaça, i s'ha informat que els dofins de dents rugoses han capturat a les cerques al Pacífic tropical oriental. S'han informat d'altres capturats a les pesqueries de xarxes de branca i de deriva a Sri Lanka i Brasil.