Dik Dik

 germà-germana-2

Els dik diks són antílops minúsculs d'aspecte delicat que són una mica més grans que una llebre. Tot i així, no són els antílops més petits d'Àfrica, una distinció que correspon a l'antílop reial nan de l'Àfrica occidental. L'altre antílop molt petit entra Àfrica és el suni, una mica més petit que el dikdik.

Les cinc espècies de dikdik, a excepció del dik dik de Kirk, només es troben a l'est i nord-est d'Àfrica. El dik dik de Kirk, que es descriu aquí, és un dels més comuns. També es troba al sud-oest d'Àfrica.

Caràcters físics


Les femelles són una mica més grans que els mascles. Només els mascles tenen banyes, que són petites, amb espigues i inclinades cap enrere.



De vegades, el cap sembla no estar en proporció amb el cos delicat. Quan l'animal s'alarma, s'aixeca una cresta de pèl a la corona, que de vegades gairebé oculta les banyes. Els dik diks tenen uns musells allargats que semblen una petita trompa o tronc. El nas és mòbil amb l'extrem superior lleugerament bifurcat, una adaptació interessant per viure en climes càlids i secs.

Està engrandit i el pas interior funciona com un mecanisme de refredament de la sang quan les manxes com els músculs augmenten el flux d'aire al nas. La sang es bombeja al nas on el flux d'aire i la posterior evaporació refreden la sang abans que es recircule al cos. Aquest és només un dels diversos mecanismes que fa servir el dikdik per reduir la pèrdua d'aigua.

El dik dik de Kirk es presenta en diferents tons, que van des del gris grisós fins al marró rovellat, amb les parts inferiors del cos més clares. La coloració depèn de l'hàbitat, les zones semidesèrtiques més seques solen tenir individus més pàl·lids.

Els dik dik tenen grans ulls foscos, cadascun envoltat per un anell blanc. Una taca negra sota la cantonada interior de cada ull conté una glàndula preorbital que produeix una secreció fosca enganxosa. Dik diks introdueix tiges i branques d'herba a la glàndula per marcar-les amb secrecions.

Habitat


Els dik diks viuen en diversos hàbitats amb una bona coberta i una vegetació abundant, però sense herbes altes. Se sap que es mouen a diferents rangs quan les herbes creixen massa altes i obstrueixen la seva visió.

Comportament


Els dik diks viuen en parelles en territoris fixos que cobreixen fins a 12 acres cadascun. Marquen el seu territori en llocs estratègics al llarg de les fronteres que es troben o s'encavalquen amb altres territoris dikdik i deixen caure els seus fems als fems deixats al seu territori per altres animals , fins i tot elefants. Tant mascles com femelles ajuden a defensar el territori i impedeixen l'entrada d'altres femelles.

Els territoris es troben sovint en matolls baixos i arbustius al llarg de llits de rierols secs i rocosos on hi ha molts amagatalls. Dik diks mantenen una sèrie de pistes a través i al voltant de les fronteres dels seus territoris.

La vista, l'olor i l'oïda estan ben desenvolupats, i els dik diks estan molt alerta. Coneixen íntimament els seus territoris i responen a les crides d'alarma d'altres animals. Quan estan en perill, tendeixen a amagar-se en lloc de fugir d'un depredador.

Els dik dik viuen com a parelles monògames als seus territoris i gairebé sempre van acompanyats de les cries més recents. Després de néixer un cervatillo, la femella pot tornar a quedar embarassada en 10 dies. La seva dieta d'alta qualitat és probablement el que permet que una dona estigui embarassada i lacti alhora.

En néixer, un cervatlat pesa aproximadament 1 1/2 lliures i passa les primeres setmanes estirat. La mare amaga el seu cervatillo i torna a mamar-lo diverses vegades al dia, canviant d'amagatall cada pocs dies. A les 3 setmanes el cervatlat s'alimenta de vegetació i se sol deslletar entre les 8 i les 10 setmanes.

El jove dikdik assoleix la maduresa sexual entre els 6 i els 8 mesos. En aquest moment, o poc després del naixement d'un altre cervatillo, els pares el persegueixen fora del territori. Pot emparellar-se amb un dik dik que ha perdut la seva parella en un territori establert, o pot trobar una parella jove i establir un nou territori.

Dieta


Dik diks mengen fullatge, brots, fruites i baies. Són nocturns, per tant s'alimenten principalment de nit. No necessiten beure.