Setter anglès
Races de gossos / 2026

El Castor eurasiàtic ( Fibra de ricí ), també conegut com a ' Castor europeu ', és una de les espècies de rosegadors més grans del món, i la més gran d'Euràsia. L'únic rosegador amb una mida més gran de mitjana, és el Capibara . Aquests rosegadors semiaquàtics es troben a tot Europa i Àsia , des de l'oest fins a Espanya i fins a l'est de la Xina.
Aquests castors van ser caçats fins a l'extinció en molts països durant segles passats, principalment per la seva pell i carn. Afortunadament, algunes poblacions van sobreviure i al segle XX les poblacions van augmentar, cosa que va permetre que aquests animals fossin reintroduïts a moltes zones de la seva distribució. Els esforços per revitalitzar la població continuen.
Els castors eurasiàtics són lleugerament més grans que els seus Castor americà cosins, amb els quals són les dues úniques espècies existents del gènere ' Castor ‘.
L'aigua és essencial per al sosteniment i la seguretat dels castors. Les seves habilitats per transformar el seu hàbitat no només els beneficien a ells, sinó també a tot l'ecosistema, atorgant a aquests animals un merescut títol com a espècie clau . Són una espècie important per als esforços de conservació pel seu paper en el manteniment d'ecosistemes sans.

El castor eurasiàtic és generalment més gran que el seu cosí nord-americà, amb un adult mitjà que pesa entre 25 i 72 lliures. S'han informat exemplars excepcionals de fins a 88 lliures de pes. Pel que fa a la mida, la longitud mitjana és d'entre 80 i 100 cm (31-39 polzades) per al cap i el cos, amb una longitud de la cua de 25-50 cm (9,8-19,7 polzades). Tot i que són similars en pes, són aproximadament un 10% més grans que el castor americà quant a longitud/mida.
Ambdues espècies de castors tendeixen a adherir-se a la regla de Bergmann per la qual les poblacions de mamífers que viuen a latituds més altes són més grans que les que viuen a latituds més baixes. Així, per exemple, els individus que viuen a Escandinàvia són més grans que els que viuen als alemanys.
Tenen un pelatge gruixut que va des del marró vermellós fins al negre gairebé, però la majoria de les espècies europees, al voltant del 66%, tenen un pelatge beix o marró pàl·lid. Al voltant del 20% té un pelatge de color marró vermellós, però varia segons la regió i la població. A Bielorússia, per exemple, el color més dominant si la pell és el marró vermellós, mentre que a les zones de Rússia, el color dominant és el negre.
Pel que fa a la forma, el castor europeu té unes canyelles més petites i una cua més estreta que l'espècie americana, cosa que els fa menys habilitats amb el moviment bípede. També tenen un crani més gran i més pla. Ambdues espècies tenen una capa inferior gruixuda per a l'aïllament i una capa llisa de pèl protector per a la impermeabilització.
Tots els castors tenen quatre dits palmejats als seus peus posteriors, cosa que els ajuda a moure's de manera ràpida i eficient a l'aigua. Els seus peus davanters no són palmejats, però tenen urpes molt afilades.
També estan equipats amb incisius llargs i corbats que els permeten talar arbres i construir els seus propis albergs i preses. Les seves impressionants dents també els donen accés al càmbium i l'escorça d'aquests arbres, proporcionant una font nutritiva d'aliment.
Quan seleccionen una àrea per construir la seva colònia, els castors eurasiàtics sempre trien un lloc prou a prop d'exemplars d'arbres adequats, així com de fonts d'aigua que poden manipular per crear les seves cases i el seu entorn.
Com que sovint es veuen a l'aigua, sovint es confonen amb llúdrigues, però castors i llúdrigues són animals molt diferents.

El castor euroasiàtic es pot trobar a Europa i Àsia. A Europa, es distribueixen pels països del nord d'Escandinàvia, així com per moltes zones de Rússia. A Finlàndia, els castors americans també s'han introduït com a espècie invasora, però aquestes poblacions encara no s'han trobat a la natura.
Es poden trobar fins a l'oest d'Espanya i s'han reintroduït a moltes zones on abans s'havien extingit.
Els esforços de molts països, com ara el Regne Unit, Suïssa i França, continuen per reintroduir els castors a la natura i fomentar el creixement de la població.
A Àsia, els castors es troben a la Xina i Mongòlia, l'Iran, l'Iraq i Síria en particular, així com altres zones. De nou, van ser àmpliament caçats fins a la vora de l'extinció fins ben entrat el segle XIX, amb molts esforços de conservació i mesures de protecció posades en marxa per reviure l'espècie des de principis del segle XX. Malgrat això, l'espècie encara està extinta localment en gran part de la seva distribució històrica asiàtica, i encara és vulnerable a moltes àrees on es gestiona la conservació.

Els castors eurasiàtics viuen en hàbitats d'aigua dolça com rius, rierols, aiguamolls, estanys i llacs. Prefereixen aigua de moviment lent i abundant vegetació com a aliment i material per construir les seves cases i preses. També habitaran en aigües salobres prop del mar, però és menys probable que ho facin que el castor americà.
El seu hàbitat es caracteritza millor per estar a prop d'una font d'aigua dolça i tenir un substrat (sòl) compost majoritàriament per sediments fangosos que poden assecar-se ràpidament quan el clima és calorós i assolellat. Aquest tipus d'entorn els permet construir els seus albergs, preses i canals que són part integrant del seu hàbitat.
Els albergs tenen múltiples entrades que estan submergides sota l'aigua per evitar possibles depredadors.
Els castors eurasiàtics ho són herbívors , és a dir, es reben de plantes. Els agrada menjar vegetació aquàtica, com ara herbes i juncs, escorça d'arbre i fullatge de salze, bedoll i tremol. No són omnívors com es creia anteriorment, però sí que tenen alguns aliments preferits.
Esmentem més sobre això a la nostra guia sobre què mengen els castors , però en general, se sap que mengen fulles, escorça i branques dels arbres, així com plantes aquàtiques. També mengen fruits secs, baies i altres fruites. Sembla que són capaços d'adaptar-se i menjar tot el que tenen al seu abast, i fins i tot són bons per descompondre la cel·lulosa.
A l'hivern, quan el menjar escasseja, els castors mengen les seves pròpies femtes per obtenir nutrients. Hi ha proves que ho fan a la comoditat de les seves pròpies cases. Sembla que la seva dieta canvia de manera estacional, depenent de la disponibilitat d'aliments, així com de les seves necessitats de combustible i nutricionals.

Igual que els seus cosins americans, el castor euroasiàtic és conegut per les seves increïbles habilitats d'enginyeria. Són mestres en manipular el seu entorn per crear l'hàbitat que necessiten. Són una espècie increïblement important, perquè la manipulació dels cursos d'aigua, la construcció de preses i canals no només els beneficia, sinó també el seu ecosistema més ampli i els animals i insectes que hi ha al seu interior.
Aquests petits enginyers són criatures bastant socials dins de les seves pròpies colònies, però poden ser territorials amb els altres. Durant el dia, se'ls pot veure nedant al voltant dels seus albergs o buscant menjar en grups. També se sap que construeixen 'nevera' improvisades contra les parets de les seves cases, per emmagatzemar aliments.
Quan estan amenaçats, aquests animals colpejaran la cua contra l'aigua per avisar dels depredadors o alertar altres membres de la colònia. Dins de la unitat familiar, els germans grans ajuden els adults a gestionar la unitat familiar, a buscar menjar i cuidar els seus germans més petits. Una colònia de castors és una família realment funcional, tots els membres contribueixen i fan que funcioni.

Els castors són una de les poques espècies d'animals monògams. Un cop s'aparellen, es queden junts per tota la vida. L'excepció és que si un castor mor, l'altre intentarà trobar una nova parella.
El període de gestació d'una femella de castor euroasiàtic és d'uns 107 dies, uns 20 dies més curt que per a l'espècie americana. A part d'això, el comportament de reproducció i cria és més o menys idèntic.
El part té lloc en una habitació específica dins de la casa de castors. Una camada tindrà entre 1 i 6 nadons, però normalment de 3 a 4, que s'anomenen kits. Aquests kits arriben a la maduresa al voltant dels dos anys, i en aquest moment passen a intentar formar la seva pròpia colònia. No obstant això, generalment no es tornen sexualment actius fins als 3 anys d'edat. Aquest pot ser un moment especialment vulnerable per als castors que surten pel seu compte.
Una nova colònia constarà només de dos castors aparellats fins que tinguin la seva primera camada. En funció del volum de kits nascuts a les seves camades, a colònia de castors pot ser de fins a 12-13 castors, però això és més que la norma.
La família dels castors estarà formada per aparellaments adults, amb la seva descendència a partir dels dos anys. Les colònies o famílies solen estar formades per una sola parella d'aparellament i la seva descendència.
Malgrat els seus millors esforços per crear un entorn segur i semiaquàtic per protegir-se dels depredadors, hi ha alguns animals que s'apunten a l'oportunitat de menjar-se un castor. Els depredadors com els llops, els óssos i les guineus són alguns dels depredadors més grans del castor eurasiàtic. Llops , en particular, se sap per caçar castors a tot Europa i Àsia. A més, alguns aus rapinyaires com se sap que els falcons cacen castors per menjar.
Un altre depredador poc probable, que de vegades es confon amb un castor, és un llúdriga . Les llúdrigues, tot i que són de mida similar, s'aprofitaran feliçment dels castors, especialment els kits de castors quan es presenti l'oportunitat.

Tot i que el castor euroasiàtic es va caçar gairebé fins a l'extinció abans del segle XX, en les últimes dècades el nombre ha anat augmentant a moltes parts d'Europa. A partir d'una població estimada d'uns 1200 al tombant del segle XX, les poblacions s'han recuperat fins al punt que l'espècie no figura només com a espècie de 'Preocupació menor' a la Llista Vermella de la UICN.
Els individus han estat reintroduïts a zones on estaven localment extingits o en disminució, com ara a Gran Bretanya , especialment Escòcia i Anglaterra. Molts països d'Escandinàvia, Continental Europa i Àsia també han reintroduït aquests animals on abans estaven extingits. Malgrat aquests esforços, en algunes zones, especialment a Àsia, les poblacions segueixen sent vulnerables i en risc.
En altres països com Portugal, Moldàvia i Turquia, l'espècie encara està extinta localment, sense plans actuals per reintroduir-se.